Befektetői közlemények

A szabályozó elfogadta a Matáv hálózat-összekapcsolási referencia ajánlatát

2002. július 18.

A Matáv (NYSE: MTA.N és BÉT: MTAV.BU), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy a Hírközlési Felügyelet (HIF) elfogadta a Matáv hálózat-összekapcsolási referencia ajánlatát, a MARIO-t.

Az új összekapcsolási rendszert Straub Elek a Matáv elnök-vezérigazgatója a következőképpen kommentálta: "A régóta várt lépés lehetővé teszi a piaci szereplők, köztük a Matáv számára a hosszabb távú tervezést, elősegítve az infrastruktúra alapú verseny kibontakozását."

A Matávval 2001. december 23-tól megkötött összekapcsolási szerződések tekintetében visszamenőleges díjelszámolásra kerül sor. Más szolgáltatók a RIO alapú összekapcsolási szerződések jövőbeni megkötésétől fizetnek MARIO alapú díjakat.

A rendszer keretei:

  • Egy olyan modell került kialakításra, amely három, helyi, regionális és országos szinteket különböztet meg. Ennek megfelelően helyi, regionális és országos híváskezdeményezési és végződtetési díjak kerültek kialakításra.
  • Ahhoz, hogy egy szolgáltató országos szolgáltatóként működhessen legalább három összekapcsolódási ponttal kell rendelkezzen a 10 régióközpontból háromban, ami tükrözi az infrastruktúra alapú verseny támogatását. A nem országos szolgáltatók esetében a Matáv kérheti a Hírközlési Döntőbizottságot, hogy a MARIO alapú díjakhoz képest maximum 20%-kal magasabb díjakat alkalmazzon.
  • Abban az esetben, ha a szolgáltató helyi szintű csatlakozással rendelkezik helyi összekapcsolási díjat fizet. A régió más területeit azonban, amelyeknél nem rendelkezik helyi csatlakozással, regionális vagy országos összekapcsolási díj fejében érheti el.
  • Néhány hozzáférési szolgáltatás, mint például az ún. kék és zöld számok esetében az összekapcsolási díj nem esik jelen szabályozás hatálya alá.

A forgalmi díjazás:

Összekapcsolási szolgáltatások Ft/perc csúcsidőben Ft/perc csúcsidőn kívül
Helyi híváskezdeményezési díj 5,44 2,03
Regionális híváskezdeményezési díj 6,46 2,41
Országos híváskezdeményezési díj 8,32 3,11
Helyi hívásvégződtetési díj 5,07 1,90
Regionális hívásvégződtetési díj 6,09 2,27
Országos hívásvégződtetési díj 7,95 2,97
  • A fenti táblázatban feltüntetett összekapcsolási díjakon felül percenként 2 Ft helyi hozzáférési hiány pótdíjat kell fizetni.
  • A HDB határozata alapján regionális és országos tranzit szolgáltatások árai szintén szabályozottak. Az előbbi szolgáltatások költség alapú összekapcsolási díjai 1,21 Ft/perc, illetve 2,41 Ft/perc összegben kerültek megállapításra mind csúcsidőben, mind azon kívül.
  • 2002-ben a jóváhagyott MARIO összekapcsolási díjak a teljesen felosztott költségek módszertanán alapulnak. 2003-tól a hosszú távú előremutató költségek módszertana lesz a számítás alapja.

A kapcsolódó szolgáltatások díjazása

  • Egy helyi koncessziós szolgáltató és a Matáv hálózata egy ún. épületen belüli és épületek közötti linkszakasszal kerül összekapcsolásra. Az épületen belüli linkszakasz havi díja 42.500 Ft. Az épületek közötti linkszakaszért a kábel hosszától függően havi 128.200 - 166.900 Ft-ot kell fizetni.
  • A HDB határozata alapján a más, nem helyi koncessziós szolgáltatók és a Matáv hálózata egy ún. túlvégi összekapcsoló linken keresztül kerül összekapcsolásra, amelynek havi díja 173.800 Ft.
  • A szolgáltató-választó hívásonkénti előtétválasztás/előválasztott szolgáltató beállítás szolgáltatás nyújtásának árszabása szintén szabályozás alá esik. A szolgáltatás egyszeri installációs díja 8,2 millió Ft szolgáltatónként, valamint 4.700 Ft előfizetőnként. A havi díj 260.000 Ft szolgáltatónként.

Betelepülés

A szolgáltató eszközeit a központ épületében helyezheti el. A betelepülés havi díja a betelepülők száma és a betelepülési helyiség kialakítási költségének függvényében 45.300 - 394.200 Ft/hó közötti sávban kerül meghatározásra. A szolgáltató számára elhelyezett átviteltechnikai szekrény után egyszeri, 594.300 Ft-os díj fizetendő. Ezen kívül a szolgáltatónak ingatlanbérleti és meghatározott tartalmú rezsiköltséget kell fizetnie.

A MARIO teljes terjedelmében megtalálható a HIF honlapján: www.hif.hu.