Befektetői közlemények

Tőkeemelés és új igazgatósági tagok kinevezése az Axelerónál

2002. június 06.

A Matáv (NYSE: MTA.N és BSE: MTAV.BU), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy a 100%-os tulajdonában álló Internet vállalatánál, az Axelerónál tőkeemelést hajtott végre, valamint az Axelero Rt. két felsővezetője bekerült a társaság igazgatóságába.

Megerősítve a Matáv elkötelezettségét a magyarországi Internet piac fejlődése iránt és figyelembe véve az Axelero elmúlt időszakban tapasztalt igen dinamikus fejlődését, a Matáv úgy határozott, hogy a további növekedés sikeres elősegítése érdekében 4 Mrd Ft-tal megemeli a társaság saját tőkéjét. 2001. végén az Axelero saját tőkéje 2,5 Mrd Ft-ot tett ki.

Az elmúlt időszakban a hazai internetezés jelentős fejlődésen ment keresztül. Az Internet célú percforgalom aránya (az 51-es behívószámon keresztül) a teljes helyi hívásokhoz viszonyítva 28%-ról 40%-ra növekedett 2002 I. negyedévben előző év I. negyedévhez viszonyítva.

Az Axelero piacvezető pozícióval rendelkezik az Internet három meghatározó szegmensében, az üzleti, a lakossági és a tartalomszolgáltatási piacokon egyaránt. Az Axelero 2002. március végén 142.000 főt meghaladó kapcsolt vonali előfizetői táborral rendelkezett, ami 36%-os bővülést jelent a tavalyi év I. negyedévhez képest. Szélessávú Internet szolgáltatását 6904 ügyfél vette igénybe, 2001. IV. negyedévhez képest ez 61%-os növekedés. Vezető internetes oldalának, az [origo]-nak félmilliót meghaladó átlagos napi látogatottsága volt 2002. I. negyedévben. Az ingyenes nyilvános levelezési szolgáltatásának, a freemail-nek pedig a regisztrált felhasználói száma május 17-én átlépte az 1 milliót. Az Axelero 2002. I. negyedév végén a vállalati piacon átlagosan 43%-os piaci részesedéssel bírt; a kisvállalatok körében 47%, a közepes méretű vállalatoknál 47%, míg a nagyvállalati szegmensben 37%-os részesedést tudhat magáénak.

A tulajdonos az Axelero vezérigazgatóját, Drajkó Lászlót és a társaság általános vezérigazgató-helyettesét, Simó Györgyöt az Axelero igazgatósági tagjának nevezte ki. Az igazgatóság tagja lett Nagy Bálint, a Matáv Csoport kommunikációs ágazatának igazgatója is.