Befektetői közlemények

A tőkeszerkezet optimalizálása a Matávnál

2002. május 17.

A Matáv (NYSE: MTA.N és BSE: MTAV.BU), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy lépéseket tett egyes leányvállalatainál a tőkeszerkezet átalakítására illetve a csoport hitelek részleges visszafizetésére.

A Matáv felülvizsgálta a hatékonyabb csoportszintű finanszírozás biztosításának lehetőségeit. Ennek keretében a következőket kezdeményezte:

Két társaság esetében, a Westelnél és az Emitelnél indokolt a tőkeáttétel jelentős növelése, mindkét társaságnál minimális az adósság-állomány. Ennek részeként a Westel rendkívüli közgyűlése arról határozott, hogy a korábbi évek folyamán felhalmozódott jelentős mértékű eredménytartalékban tartott nyereség nagy részét, 61,5 Mrd Ft-ot, 2002. évre vonatkozó osztalékelőleg formájában kifizeti a tulajdonosoknak. A finanszírozás anyavállalati hitelből valósul meg. Az Emitel esetében pedig 4,6 Mrd Ft osztalékfizetésre került sor a 2001. pénzügyi év után, döntően anyavállalati hitelből és saját készpénzből történő finanszírozáson keresztül. A Westeltől és Emiteltől befolyt nettó összegeket hiteltörlesztésre használja a Matáv.

A Westel Magyarország legnagyobb mobilszolgáltatója, 2002. I. negyedév végén több mint 2,7 millió előfizetővel és 50% feletti GSM piaci részesedéssel rendelkezett.

Az Emitel 100%-os Matáv tulajdonú vállalat, közel 81 000 vonallal rendelkezett 2002. I. negyedév végén.

Az Emitel Magyarország dél-alföldi régiójának helyi távközlési szolgáltatója.