Befektetői közlemények

Megegyezés a 0660 szolgáltatásának megszüntetéséről

2003. április 23.

A Matáv (NYSE: MTA.N és BSE: MTAV.BU), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy elvi megegyezés született az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Matáv között a Westel Rádiótelefon Kft. (0660) koncessziós szerződésének módosításáról és az analóg (NMT) szolgáltatás 2003. június 30-i megszüntetéséről. A 0660 a Matáv Rt. 100%-os tulajdonában lévő rádiótelefon szolgáltató társaság.

Az év eleje óta folytat tárgyalásokat a Matáv az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal a 0660 koncessziós szerződésének módosításáról a szolgáltatás megszüntetésének érdekében. A tárgyalásokon elvi megegyezés született és a módosítás aláírására várhatóan a közeljövőben sor kerül, mely alapján az NMT rendszerű szolgáltatás 2003. június 30-án megszűnik.

A 0660, Magyarország első mobil szolgáltató társasága, 1990-ben kezdte meg Közép-Európában elsőként az analóg mobiltelefon szolgáltatás nyújtását. A társaság nagy szerepet játszott a mobil szolgáltatások elterjedésében Magyarországon, az ügyfelek száma 1999-ben megközelítette a 100 ezer főt. A háromszereplős GSM piacon jelenlévő szolgáltatók tevékenységének köszönhetően az analóg rendszerű szolgáltatás jelentősége 1999 óta folyamatosan csökkent. A 0660 sem minőségben, sem a szolgáltatások választékában nem tud versenyezni a modern, hatékonyabb mobilszolgáltatókkal. A GSM szolgáltatásokat Magyarországon mintegy 7 millióan veszik igénybe, miközben a 0660 előfizetők száma mára már a 17 ezer főt sem éri el. A fentiek eredményeképpen a társaság működése már 2002-ben veszteségessé vált.

A Matáv úgy gondolja, hogy a mobil távközlés jövője a digitális technológia. A Westel Mobil Távközlési Rt. az elmúlt években jelentős beruházásokat végzett a lefedettség növelése érdekében és így tett a mobilpiacon tevékenykedő többi szolgáltató is, melynek köszönhetően a GSM szolgáltatók lefedettsége már szinte megegyezik az NMT szolgáltatóéval, míg minősége, szolgáltatásainak színvonala felülmúlja azt.

A Matáv csoport maximális módon törekszik arra, hogy a szolgáltatás megszűnése során az átállás az ügyfelek számára zökkenőmentesen történjen. Az ügyfelek a választásuk szerinti GSM szolgáltatásra állhatnak át, ugyanakkor a megszűnő szolgáltató az aktív 0660-as ügyfelek számára a mobilszolgáltatás folytonosságának fenntartása érdekében külön ajánlatot is tesz.

A szolgáltatás megszűnése a Matáv Csoport eredményességét lényegileg nem befolyásolja, mert a társaság már a tavalyi év során elhatárolta a szolgáltatás megszüntetésének költségeit fedező céltartalékokat. A koncesszióhoz kapcsolódó eszközök értéke az elmúlt évek során leírásra került. A társaságban fennmaradó tárgyi eszközökről (2002. év végén mintegy 1,1 milliárd forint könyv szerinti érték), amelyek döntően ingatlanokat jelentenek, még nem született döntés.