Befektetői közlemények

A Soros leányvállalata, a SEEF lehívja eladási opcióját a Stonebridge-ben

BUDAPEST, 2003. április 25.

A Matáv (NYSE: MTA.N és BSE: MTAV.BU), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy a SEEF Holdings Ltd. (SEEF), a Soros Investment Capital leányvállalata –amely 6,1%-os tulajdoni aránnyal rendelkezik a Stonebridge Communications AD-ben (Stonebridge) –úgy döntött, hogy lehívja eladási opcióját a Stonebridge-ben lévő tulajdoni arányának 50%-ára vonatkozóan.

A Matáv, a SEEF és a CosmoTelco Added Value Services S.A. (CosmoTelco) között 2000. december 14-én létrejött részvényesi megállapodás a SEEF számára biztosítja, hogy eladási opciót gyakorolhat a Matávval szemben a Stonebridge-ben lévő tulajdoni arányának 50%-ára vonatkozóan 2003, 2004 és 2005 évek bármelyikének május 15-én illetve bizonyos események bekövetkezésekor a részvényesi megállapodásban megadott képlet szerinti áron. A formula figyelembe veszi a konzorcium által a Makedonski Telekomunikacii AD (MakTel) részvényeiért fizetett vételárat, valamint a MakTel EBITDA-ját és nettó adósságállományát. A képlet szerint a SEEF eladási opciójának lehívási ára 20,9 millió euró, amely 3,05%-os részesedésnek felel meg a Stonebridge-ben.

A tranzakció pénzügyi zárását követően, melyre várhatóan 2003 májusában kerül sor, a Matáv tulajdoni aránya 89,55%, a SEEF tulajdona 3,05%, a CosmoTelco-é pedig 7,4% lesz a Stonebridge-ben.

A Stonebridge 51% tulajdoni aránnyal rendelkezik a MakTel-ben, amely Macedónia egyedüli vezetékes távközlési szolgáltatója és 100%-os tulajdonosa a vezető mobil távközlési cégnek, a Mobimak-nak.

A Soros Investment Capital a Soros György és az Overseas Private Investment Corporation (OPIC) által finanszírozott magántőke-befektetési társaság. Az OPIC az Amerikai Egyesült Államok kormányának szervezete, amely tengerentúli befektetéseket támogat.