Befektetői közlemények

A szabályozó elfogadta a Matáv LRIC alapú előfizetői hurok átengedésre vonatkozó referencia ajánlatát

2003. június 19.

A Matáv (NYSE: MTA.N és BÉT: MTAV.BU), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy a Hírközlési Döntőbizottság elfogadta az új, hosszú távú előremutató inkrementális költségek módszerén alapuló előfizetői hurok átengedésre vonatkozó referencia ajánlatát, amely a korábbi, teljesen felosztott költségek módszerén alapuló előfizetői hurok átengedésre vonatkozó referencia ajánlata helyébe lép.

A Hírközlési Törvény előírása szerint a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók 2003. január 1-től a hosszú távú előremutató inkrementális költségek (LRIC) módszerét kötelesek alkalmazni hálózat-összekapcsolási és előfizetői hurok átengedési referencia ajánlatuk tekintetében. A Matáv 2002. november 4-én nyújtotta be új előfizetői hurok átengedésre vonatkozó referencia ajánlatát (MARUO).

Az ajánlat főbb jellemzői változatlanok

  • Négy szolgáltatást foglal magában: előfizetői hurok teljes átengedése, előfizetői hurok részleges átengedése, fizikai betelepülés, külső betelepülés
  • Az előfizetői hurok a sodrott réz érpárt jelenti.

A MARUO-ban szereplő szolgáltatások nettó díjainak változása

  • A jóváhagyott LRIC alapú díjak többsége csupán kis mértékben változott a tavalyi árszinthez képest.
  • A teljes hurokátengedés havi díja 3 177 Ft-ról 3 544 Ft-ra nőtt, a részleges hurokátengedés havi díja pedig 3 118 Ft-ról 3 290 Ft-ra emelkedett.
  • A hurok átengedéséhez szükséges vizsgálat díja 36 705 Ft-ról 39 099 Ft-ra nőtt. Az átengedéshez kapcsolódó, 100 hurok kapacitású blokk biztosításának egyszeri díjai 93 071 és 364 772 Ft között vannak. A teljes, illetőleg részleges hurok átengedéséhez szükséges egyszeri rákötési díj jelentősebb mértékben, 24 680 Ft-ra, illetőleg 27 484 Ft-ra emelkedett.
  • A hurokátengedéshez kapcsolódó fizikai és külső betelepülés egyszeri díjai havi díjakká kerültek átalakításra, nagyságuk a Matáv épületeiben illetve az azokhoz tartozó telkeken szükséges átalakítás mértékétől és a klíma telepítésétől függően 39 156 Ft és 384 799 Ft között alakul.

Az előfizetői hurok átengedésére vonatkozó referencia ajánlat összhangban van a jelenlegi szabályozással, amelyet a Hírközlési Döntőbizottság határozata is megerősít. A szabályozás későbbi módosítása további változásokat eredményezhet.

Ezen sajtóközlemény jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmaz. Azon megállapítások, melyek nem múltbeli eseményekre vonatkoznak (azaz a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentések), jövőre vonatkozóak. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, tehát nem lenne helyes ezen kijelentésekre a kellő mértéket meghaladó módon támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések azon időpontbeli állapoton alapulnak, amelyben ezen állítások elhangzanak, s nem vállalunk kötelezettséget arra nézve, hogy a kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján a továbbiakban nyilvánosan frissítsük, módosítsuk.

A jövőre vonatkozó kijelentések inherens kockázatokkal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek az előretekintő jellegû megállapításoktól. Az ilyen tényezőket többek között a 2002. december 31-én végződött évre vonatkozó, 20-F formátumú éves jelentésünk is részletezi, amelyet az Egyesült Államok Tőzsde- és Értékpapírfelügyeletéhez (SEC), azaz a U.S. Securities and Exchange Commissionhoz nyújtottunk be.