Befektetői közlemények

A szabályozó nyilvánosságra hozta a Matáv hálózat-összekapcsolási és bérelt vonali referencia ajánlatára vonatkozó határozat tervezetét

2004. április 22.

BUDAPEST - 2004. április 22. - A Matáv (NYSE: MTA.N és BÉT: MTAV.BU), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa nyilvánosságra hozta határozat tervezetét a Matáv új összekapcsolási és bérelt vonali referencia ajánlatára vonatkozóan.

2004-től a jóváhagyási folyamat utolsó része nyilvános. Az NHH 30 nappal a végleges jóváhagyás előtt nyilvánosságra hozza határozat tervezetét, és 20 nap áll az érdekeltek rendelkezésére, hogy erre vonatkozó álláspontjukat írásban megküldjék. A hatóságnak így további 10 napja van, hogy ezeket figyelembe véve bejelentse végső határozatát.

Az előírásoknak megfelelően a Matáv 2004. január 15-én benyújtotta új összekapcsolási és bérelt vonali (MARIO) referencia ajánlatát. Ez a bejelentés a főbb változásokat mutatja be a szabályozó hatóság tegnap közzétett határozattervezete alapján. A Matáv a tervezethez képest lényeges változásokat szintén közzé fogja tenni. Az ajánlat alapvető jellemzői változatlanok, és 2004-től igénybe vehető új szolgáltatásokat is tartalmaz. A határozattervezet szerint az új MARIO díjakat 2004. június elsejétől kell alkalmazni.

Főbb változások a referencia ajánlatban:

  • A 2003. decemberben kiadott 18/2003. számú, költségszámításról szóló IHM rendelet módosította a korábbi, azonos rendeletet. Az új előírások módosították a LRIC modell részleteit. A Matáv ennek megfelelően nyújtotta be a MARIO-t. A változások néhány díj esetében az árak csökkenését eredményezték.
  • A Matáv Rt. számára meghatározott tőkeköltség ugyanakkor 15,0%-ról 16,5%-ra nőtt a makrogazdasági környezet miatt.
  • A NHH további változásokat eszközölt a díjak egy részénél. A Matáv a változások egy részét nem tartja teljesen konzisztensnek a magyar jogszabályokkal, a megfelelő európai összehasonlító árakkal vagy a társszolgáltatók referencia ajánlataival.
  • Ebben a bejelentésben szereplő adatok a határozattervezet adatainak felelnek meg.
  • Az új MARIO alapján a társszolgáltatók szolgáltató-választást helyi és Internet-hívásokra is kínálhatnak.

1. Forgalmi díjak

  • Az NHH most közzétett tervezett díjai a becslések szerint a korábbi díjakhoz képest átlagosan 19%-os csökkenést jelentenek. Az alábbi táblázat az új és a korábbi percalapú összekapcsolási díjakat tartalmazza (ÁFA nélkül):
Forgalmi díjak (Ft/perc)  Csúcsidőben
új 
Csúcsidőn kívül
új 
Csúcsidőben
korábban 
Csúcsidőn kívül korábban 
Helyi híváskezdeményezési díj 2,42 1,27 3,70 1,42
Regionális híváskezdeményezési díj 3,48 1,82 4,87 1,87
Országos híváskezdeményezési díj 4,87 2,56 5,69 2,18
Helyi hívásvégződtetési díj 2,07 1,09 3,20 1,23
Regionális hívásvégződtetési díj 3,09 1,63 4,38 1,67
Országos hívásvégződtetési díj 4,42 2,32 5,19 1,99
  • A regionális és országos tranzit szolgáltatások költség alapú díjai 0,97 Ft/percre, illetve 1,66 Ft/percre emelkednek mind csúcsidőben, mind azon kívül. A korábbi díjak 0,94 Ft/perc, illetve 1,58 Ft/perc voltak.
  • A 277/2003. számú, a referenciaajánlatokról és a hálózati szerződésekről szóló kormányrendeletnek megfelelően a MARIO új, percalapú Internet-híváskezdeményezési és kapacitásalapú átalánydíjas Internet-híváskezdeményezési (FRIACO) szolgáltatásokat is tartalmaz. A 2Mbit/s kapacitású FRIACO szolgáltatás havidíja nettó 260 258 Ft. Ez a határozattervezetben szereplő átalánydíj a legalacsonyabb európai árnak felel meg, amelyet csupán egyetlen országban alkalmaznak. A percalapú szolgáltatási díjakat (ÁFA nélkül) az alábbi táblázat tartalmazza:
Internet híváskezdeményezés (Ft/perc)  Csúcsidőben  Csúcsidőn kívül 
Helyi Internet híváskezdeményezési díj 2,18 1,14
Regionális Internet híváskezdeményezési díj 3,13 1,64

2. A kapcsolódó szolgáltatások és a bérelt vonali szolgáltatások díjazása

  • Egyes szolgáltatások és azok díjait nem szükséges a referencia ajánlatban szerepeltetni, ilyen szolgáltatások például az előválasztott szolgáltató beállítás havi díja és az Internet forgalomirányítás beállítás egyszeri díja.
  • Valamennyi kapcsolódó szolgáltatás díja egységesen 16%-kal csökken. A változás oka, hogy a referenciaajánlatokról és a hálózati szerződésekről szóló kormányrendelet alapján a szabályozó hatóság nem engedi a felár használatát a kapcsolódó szolgáltatásokhoz kötődő LRIC számításban.
  • A referencia bérelt vonali szolgáltatások installációs díjai 86 348 Ft, illetve 54 482 Ft összeget tesznek ki (szemben a korábbi 87 929 és 58 729 Ft-tal), a különböző szolgáltatások havi díjai pedig 54 ezer és 330 ezer forint között vannak (korábban 59 ezer és 300 ezerFt).

Ezen befektetői közlemény jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmaz. Azon megállapítások, melyek nem múltbeli eseményekre vonatkoznak (azaz a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentések), jövőre vonatkozóak. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, tehát nem lenne helyes ezen kijelentésekre a kellő mértéket meghaladó módon támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések azon időpontbeli állapoton alapulnak, amelyben ezen állítások elhangzanak, s nem vállalunk kötelezettséget arra nézve, hogy a kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján a továbbiakban nyilvánosan frissítsük, módosítsuk.

A jövőre vonatkozó kijelentések inherens kockázatokkal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek az előretekintő jellegű megállapításoktól. Az ilyen tényezőket többek között a 2002. december 31-én végződött évre vonatkozó, 20-F formátumú éves jelentésünk is részletezi, amelyet az Egyesült Államok Tőzsde- és Értékpapírfelügyeletéhez (SEC), azaz a U.S. Securities and Exchange Commissionhoz nyújtottunk be.