Befektetői közlemények

MakTel közgyűlési határozat osztalékfizetésről

2004. február 23.

BUDAPEST - 2004. február 23. - A Matáv (NYSE: MTA.N és BSE: MTAV.BU), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy leányvállalata, a Makedonski Telekomunikacii (MakTel) közgyűlést tartott, s többek között összesen 2,5 milliárd macedón dénár (a 2004. február 20-i 4,26 HUF/MKD árfolyamot használva mintegy 10,7 milliárd forint) összegű osztalék kifizetéséről határozott.

A MakTel közgyűlési határozata szerint a vállalat a 2003 évi nyeresége terhére 2,5 milliárd macedón dénár (10,7 milliárd forint) osztalékot fog fizetni. 2003-ban a Macedón Számviteli Szabályok szerint a MakTel nem konszolidált mérleg szerinti eredménye 2,6 milliárd macedón dénár volt

(a MakTel Csoport IFRS szerint konszolidált mérleg szerinti eredménye pedig 5,4 milliárd dénár volt).Az osztalékra jogosult tulajdonosok és részesedésük: Stonebridge Communications AD (51%), a Macedón Köztársaság kormánya (47,12%) és az IFC (1,88%).

A Stonebridge 1,3 milliárd macedón dénár (5,4 milliárd forint) összegű osztalékra jogosult. A Matáv a jelenlegi tulajdonosi szerkezet szerint a Stonebridge 89,51%-os tulajdonrészével rendelkezik.

A közgyűlés a MakTel Igazgatóságát illető személyi változásokról is döntött. Horst Hermann lemondott eddig betöltött igazgatósági pozíciójáról, míg Várady-Szabó Bence munkaszerződésének lejárta miatt távozik posztjáról. Az Igazgatóság új tagjai Morvai Tamás és Rolf R. Plath.

A MakTel mint jogi személyiséggel rendelkező vállalat, a MakTel Csoport macedón anyavállalata. A MakTel Csoport Macedónia egyedüli vezetékes távközlési szolgáltatója és vezető mobil távközlési cége.

Ezen befektetői közlemény jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmaz. Azon megállapítások, melyek nem múltbeli eseményekre vonatkoznak (azaz a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentések), jövőre vonatkozóak. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, ezért nem lenne helyes ezen kijelentésekre a kellő mértéket meghaladó módon támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések azon időpontbeli állapoton alapulnak, amelyben ezen állítások elhangzanak, s nem vállalunk kötelezettséget arra nézve, hogy a kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján a továbbiakban nyilvánosan frissítsük, módosítsuk.

A jövőre vonatkozó kijelentések önmagukban rejlő kockázatokkal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek az előretekintő jellegű megállapításoktól. Az ilyen tényezőket többek között a 2002. december 31-én végződött évre vonatkozó, 20-F formátumú éves jelentésünk is részletezi, amelyet az Egyesült Államok Tőzsde- és Értékpapírfelügyeletéhez, azaz a U.S. Securities and Exchange Commissionhoz (SEC) nyújtottunk be.