Befektetői közlemények

A szabályozó elfogadta a Matáv előfizetői hurok átengedésére vonatkozó, valamint a hálózatösszekapcsolási és bérelt vonali referencia ajánlatait

2004. január 13.

BUDAPEST – 2004. január 13. – A Matáv (NYSE: MTA.N és BÉT: MTAV.BU), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy a Hírközlési Döntőbizottság (HDB) nyilvánosságra hozta a Matáv új előfizetői hurok átengedésére vonatkozó, valamint a hálózat-összekapcsolási és bérelt vonali referencia ajánlatainak elfogadását.

A Hírközlési Törvény előírása szerint a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók 2003. január 1-től a hosszú távú előremutató inkrementális költségek (LRIC) módszerét kötelesek alkalmazni. A Matáv rendelkezett LRIC alapú díjakat tartalmazó referencia ajánlatokkal.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2003. júniusban kelt 9/2003. számú miniszteri rendelete szerint a LRIC módszertanban új tőkeköltséget és a részletes előírásokat kell alkalmazni. A rendeletnek megfelelően a Matáv 2003. augusztus 18-án benyújtotta új hálózat-összekapcsolási és bérelt vonali (MARIO) valamint előfizetői hurok átengedésére vonatkozó (MARUO) referencia ajánlatait, amelyekben az előírások szerint alkalmazott tőkeköltség 19%-ról 15%-ra csökkent. Az ajánlatok főbb jellemzői változatlanok.

Változások a hálózat-összekapcsolási és bérelt vonali referencia ajánlat esetében

  • Az augusztusban kiadott 125/2003. számú kormányrendelet szerint a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók referencia ajánlatait ki kell egészíteni a számhordozhatóságot biztosító feltételekkel. A benyújtott és elfogadott ajánlat ezért tartalmazza a hordozott számok installációs díját, amely lehetővé teszi, hogy az előfizetők azonos földrajzi helyen telefonszámuk változása nélkül vegyék igénybe más távközlési szolgáltató szolgáltatásait. A HDB döntésének megfelelően a hordozott számok installációs díja, amely a MARIO új díjeleme, 4 229 Ft hordozott számonként.
  • A HDB határozatának megfelelően néhány szolgáltatást és azok díját nem kell a RIO-ban szerepeltetni. Ilyen szolgáltatás az átviteltechnikai szekrény nyújtása, az előválasztás megrendelés vizsgálat és az előfizetői hívásadatok átadása.

Forgalmi díjak

  • A 3/2002 számú IHM rendelet szerint az összekapcsolási díjakon felül alkalmazható helyi hozzáférési hiány pótdíj (amely 2003. február 15-től percenként 1 Ft volt) 2004. január 1-től nem alkalmazható.
  • A most elfogadott díjak a korábbi díjakhoz képest átlagosan 16%-os csökkenést jelentenek. Az alábbi táblázat a jelenlegi és a korábbi percalapú összekapcsolási díjakat tartalmazza (ÁFA nélkül):
Forgalmi díjak (Ft/perc)
 
Csúcsidőben
új 
Csúcsidőn kívül
új 
Csúcsidőben
korábban 
Csúcsidőn kívül
korábban 
Helyi híváskezdeményezési díj
3,70 1,42 4,48 1,65
Regionális híváskezdeményezési díj
4,87 1,87 5,94 2,19
Országos híváskezdeményezési díj 5,69 2,18 6,89 2,54
Helyi hívásvégződtetési díj
3,20 1,23 3,93 1,45
Regionális hívásvégződtetési díj
4,38 1,67 5,38 1,99
Országos hívásvégződtetési díj 5,19 1,99 6,34 2,34
  • A regionális és országos tranzit szolgáltatások költség alapú díjai 0,94 Ft/perc, illetve 1,58 Ft/perc mind csúcsidőben, mind azon kívül. A korábbi díjak 1,18 Ft/perc, illetve 1,92 Ft/perc voltak.

A kapcsolódó szolgáltatások és a bérelt vonali szolgáltatások díjazása

  • Az összekapcsoló nyaláb (IC link) havi díjai 6-7%-kal, a nyaláb egyszeri installációs díja pedig 6%-kal csökkent.
  • A szolgáltató-választás díjai átlagosan 5%-kal csökkentek. Az előválasztott szolgáltató beállításának egyszeri díja 4 073 Ft előfizetőnként.
  • A referencia bérelt vonali szolgáltatások installációs díjai 87 929 Ft, illetve 58 729 Ft összeget tesznek ki, a különböző szolgáltatások havi díjai pedig 59-295 ezer forint között vannak.
  • A HDB határozatának megfelelően a betelepülési szolgáltatás díjait az alábbiak szerint kell meghatározni:
    • A minimumkövetelmények kialakítási költségeit a Matáv számlával igazolja, számla hiányában pedig műszaki felmérés alapján dokumentálja a Partner részére.

A Matáv úgy gondolja, hogy a szokásos eljárási rendet követően az összekapcsolási szolgáltatások díjai tovább fognak csökkenni, közelítve az Európai Unió megfelelő mutatóit.

Változások előfizetői húrok átengedésére vonatkozó referencia ajánlat esetében
A szolgáltatások díjainak változása

  • A RUO díjak átlagosan 6%-kal csökkentek.
  • A helyi hurok átengedésének nettó havi díjait az alábbi táblázat tartalmazza.
Ft  Új  Korábbi 
A teljes hurokátengedés havi díja 2 917 3 544
A részleges hurokátengedés havi díja 2 844 3 290
  • A hurok átengedéséhez szükséges vizsgálat díja 39 099 Ft-ról 37 052 Ft-ra csökkent.
  • Az átengedéshez kapcsolódó, 100 hurok kapacitású blokk biztosításának egyszeri díjai 83 175 és 394 710 Ft között vannak. A teljes, illetőleg részleges hurok átengedéséhez szükséges egyszeri rákötési díj 23 350 Ft-ra, illetőleg 24 886 Ft-ra csökkent.
  • A HDB határozatának megfelelően néhány szolgáltatást és azok díját nem szükséges a RUO-ban szerepeltetni. Ilyen szolgáltatások a lekötés, a megrendelés-törlés, a téves hiba bejelentés és a szakfelügyelet.
  • A HDB határozatának megfelelően a fizikai és külső betelepülési szolgáltatások díjait az alábbiak szerint kell meghatározni: A minimumkövetelmények kialakítási költségeit a Matáv számlával igazolja, számla hiányában pedig műszaki felmérés alapján dokumentálja a Partner részére.

Az elektronikus hírközlésről szóló új törvénynek megfelelően a RUO díjakat a jövőben a múltbeli költségeken alapuló teljesen felosztott költségek (FDC) módszertana alapján kell számítani, a szolgáltatóknak az új ajánlatot 2004. január 15-én kell benyújtaniuk.

Ezen befektetői közlemény jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmaz. Azon megállapítások, melyek nem múltbeli eseményekre vonatkoznak (azaz a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentések), jövőre vonatkozóak. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, tehát nem lenne helyes ezen kijelentésekre a kellő mértéket meghaladó módon támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések azon időpontbeli állapoton alapulnak, amelyben ezen állítások elhangzanak, s nem vállalunk kötelezettséget arra nézve, hogy a kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján a továbbiakban nyilvánosan frissítsük, módosítsuk.

A jövőre vonatkozó kijelentések inherens kockázatokkal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek az előretekintő jellegû megállapításoktól. Az ilyen tényezőket többek között a 2002. december 31-én végződött évre vonatkozó, 20-F formátumú éves jelentésünk is részletezi, amelyet az Egyesült Államok Tőzsde- és Értékpapírfelügyeletéhez (SEC), azaz a U.S. Securities and Exchange Commissionhoz nyújtottunk be.