Technikai okok miatt a Facebook azonosítóval történő belépés átmenetileg nem lehetséges!
Kérjük, belépéshez használd hívószámodat, e-mail címedet vagy MT ügyfélazonosítódat.
Technikai okok miatt a Facebook azonosítóval történő belépés átmenetileg nem lehetséges!
Kérjük, belépéshez használd hívószámodat, e-mail címedet vagy MT ügyfélazonosítódat.

Befektetői közlemények

A Magyar Telekom 4G hálózatmegosztási megállapodást kötött a Telenor Magyarországgal a 800 MHz-es frekvenciatartományban

Budapest, 2015. február 25. 12:00

A Magyar Telekom (Reuters: MTEL.BU és Bloomberg: MTELEKOM HB), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy megállapodást kötött a Telenor Magyarországgal a 800 MHz-es frekvenciatartományban mobilfrekvenciáik megosztásáról és a 4G hálózatuk közös fejlesztéséről és üzemeltetéséről annak érdekében, hogy a mobilinternet szélessávú szolgáltatást javítsák Magyarország vidéki régióiban.

A Magyar Telekom és a Telenor Magyarország megállapodást kötött a 4G hálózatuk közös fejlesztésére és üzemeltetésére a 800 MHz-es frekvenciatartományban 20 MHz sávszélességgel, amely a fővárost kivéve Magyarország teljes területét érinti. A megállapodás elsődleges célja a 4G mobilinternet lefedettség kiépítésének felgyorsítása a vidéki régiókban és a nagyobb sávszélesség biztosítása az érintett ügyfelek számára. A megállapodás támogatja a Magyar Telekom azon stratégia céljának megvalósítását, hogy kiemelkedő 4G ügyfélélményt nyújtson előfizetőinek, valamint hogy kb. 97%-ra növelje mobil szélessávú lakossági lefedettségét 2015 végére. A 4G mobil szélessávú hozzáféréssel már lefedett területeken az ügyfelek további minőségjavulást fognak tapasztalni a közös 800 MHz-es 4G hálózatnak köszönhetően. Ugyanakkor a hálózat közös fejlesztése és üzemeltetése mindkét fél számára hatékonyságjavulást eredményez a kapacitások hatékonyabb kihasználásának következtében.

A megállapodás értelmében a Telenor Magyarország 2015 végéig Nyugat-Magyarországon, a Magyar Telekom pedig az ország keleti régiójában épít ki és üzemeltet 800-800 darab bázisállomást, aminek eredményeként az év végére a szolgáltatók előfizetői összesen 1600 darab 800 MHz-es LTE bázisállomást tudnak majd használni az ország területén.

A ritkábban lakott vidéki területeken és kistelepüléseken az ügyfeleknek az együttműködés eredményeképpen sokkal korábban nyílik lehetősége legalább két 4G mobilinternet szolgáltató szélesebb kínálatából választani, mint az együttműködés nélkül.

A frekvencia-haszonbérleti megállapodást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően jóváhagyta. A két vállalkozás a közöttük létrejövő együttműködési megállapodásokról a Gazdasági Versenyhivatalt tájékoztatta.

Ezen befektetői közlemény jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmazhat. Azon kijelentések, amelyek nem múltbeli tényekre vonatkoznak (ideértve a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentéseket), jövőre vonatkozó kijelentések. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, tehát nem lenne helyes ezen kijelentésekre túlzott mértékben támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések a megtételük időpontjában aktuális állapoton alapulnak, és nem vállalunk kötelezettséget arra, hogy a kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján nyilvánosan frissítsük, módosítsuk.

A jövőre vonatkozó kijelentések szükségképpen kockázatokkal és bizonytalansággal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek a jövőre vonatkozó kijelentésekben foglaltaktól. Az ilyen tényezőket többek között a 2013. december 31-én végződött évre vonatkozó, a https://www.telekom.hu címen elérhető weblapunkon is közzétett éves jelentéseink is bemutatják.

Kapcsolódó dokumentumok

Befektetői közlemény
(PDF, 59,7 kB)