Befektetői közlemények

A Magyar Telekom megszünteti lakossági földgáz szolgáltatását

Budapest, 2015. május 12. 18:00

A Magyar Telekom (Reuters: MTEL.BU és Bloomberg: MTELEKOM HB), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy energiapiaci környezet változásai miatt a lakossági földgázszolgáltatás megszüntetése mellett döntött 2015. július 31-i hatállyal.

A Magyar Telekom rendszeresen felülvizsgálta energiaszolgáltatási tevékenységgel kapcsolatos üzleti modelljét és a legutóbbi felülvizsgálat azt mutatta, hogy a Társaság profitabilitására összességében negatívan hatna, amennyiben jelen maradna a lakosság földgázszolgáltatás piacán. Ezért a Társaság úgy döntött, hogy 2015. július 31-i hatállyal megszünteti a lakossági felhasználók részére nyújtott földgázszolgáltatást és a mai naptól erre a szolgáltatásra már nem köthető új szerződés a Magyar Telekomnál.

A lakossági földgázszolgáltatásban történő változás nem érinti közvetlenül a Magyar Telekom lakossági ügyfelek számára nyújtott villamosenergia-szolgáltatását. Mindazonáltal a földgázszolgáltatáshoz hasonlóan a villamosenergia-szolgáltatás profitabilitását is időről időre felülvizsgálja a Társaság a változó piaci környezet fényében, és amennyiben indokolttá válik, megteszi a szükséges lépéseket.

A lakossági földgázszolgáltatás megszüntetése következtében, valamint amiatt, hogy az üzleti ügyfeleknek nyújtott energiaszolgáltatásokból származó bevételek az év második félétől várhatóan már nem lesznek konszolidálva, a Magyar Telekom 2015-re és 2017-re egyaránt a korábban bejelentett előrejelzésnél alacsonyabb árbevételre számít. A Társaság várakozásai szerint az idei évben az árbevétel a 2014. évi 626,4 milliárd forinthoz képest hozzávetőlegesen változatlan lesz. Az energiaszolgáltatásból származó bevételek nélkül számolva 2017-re a 2014-es szinthez képest megközelítőleg változatlan árbevételre számítunk.

 

Ezen befektetői közlemény jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmazhat. Azon kijelentések, amelyek nem múltbeli tényekre vonatkoznak (ideértve a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentéseket), jövőre vonatkozó kijelentések. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, tehát nem lenne helyes ezen kijelentésekre túlzott mértékben támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések a megtételük időpontjában aktuális állapoton alapulnak, és nem vállalunk kötelezettséget arra, hogy a kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján nyilvánosan frissítsük, módosítsuk.

A jövőre vonatkozó kijelentések szükségképpen kockázatokkal és bizonytalansággal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek a jövőre vonatkozó kijelentésekben foglaltaktól. Az ilyen tényezőket többek között a 2014. december 31-én végződött évre vonatkozó, a https://www.telekom.hu címen elérhető weblapunkon is közzétett éves jelentéseink is bemutatják.

Kapcsolódó dokumentumok

Befektetői közlemény
(PDF, 53,9 kB)