Befektetői közlemények

Végleges határozatok a Magyar Telekom hálózatának nagykereskedelmi hozzáféréséről

Budapest, 2017. december 19. 15:00

Budapest – 2017. december 19. – A Magyar Telekom (Reuters: MTEL.BU és Bloomberg: MTELEKOM HB), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvánosságra hozta végleges határozatait az infrastruktúrához való nagykereskedelmi hozzáférés (M3 (a) – Helyhez kötött helyi hozzáférés nagykereskedelmi biztosítása) és a szélessávú hozzáférés (M3(b) - Tömegpiaci termékekhez való központi hozzáférés helyhez kötött nagykereskedelmi biztosítása) piacairól.

Az (M3(a)) határozat  a Magyar Telekomot egyes földrajzi területeken jelentős piaci szereplőként definiálja és kötelezi, hogy hozzáférést nyújtson passzív infrastruktúrájához – alépítmény, oszlop, sötétszál, réz és optikai helyi hurok. A hurok átengedés díjai az alulról felfelé építkező LRIC+ (BU-LRIC+) költségszámítási módszerrel kerülnek meghatározásra. Új nagykereskedelmi hozzáférési termékként L2 WAP (központi - regionális vagy nemzeti - Layer2 virtuális nagykereskedelmi hozzáférési termék) igény esetén történő biztosítását is előírja a határozat.

Az (M3(b)) határozat a Társaságot egyes földrajzi területeken jelentős piaci szereplőként definiálja és bitfolyam hozzáférés nyújtására is kötelezi a réz, kábel és száloptikai hálózatán BU-LRIC+ költségszámítási módszerrel megállapított díjak alapján. Az új szabályozott árak a soron következő referencia ajánlat elfogadását követően lépnek hatályba.

Az NMHH elnöke hat különálló érintett földrajzi piacot jelölt meg valamint megállapította, hogy néhány település, részben a Magyar Telekom szolgáltatási területén, már nem igényel szabályozást.

 

Ezen befektetői közlemény jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmazhat. Azon kijelentések, amelyek nem múltbeli tényekre vonatkoznak (ideértve a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentéseket), jövőre vonatkozó kijelentések. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, tehát nem lenne helyes ezen kijelentésekre túlzott mértékben támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések a megtételük időpontjában aktuális állapoton alapulnak, és nem vállalunk kötelezettséget arra, hogy a kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján nyilvánosan frissítsük, módosítsuk.

A jövőre vonatkozó kijelentések szükségképpen kockázatokkal és bizonytalansággal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek a jövőre vonatkozó kijelentésekben foglaltaktól. Az ilyen tényezőket többek között a 2016. december 31-én végződött évre vonatkozó, a https://www.telekom.hu címen elérhető weblapunkon is közzétett éves jelentéseink is bemutatják.

Kapcsolódó dokumentumok

Befektetői közlemény
(PDF, 58,9 kB)