Befektetői közlemények

A Magyar Telekom 2021. első negyedéves eredményei

Budapest, 2021. május 11. 17:30

A Magyar Telekom (Reuters: MTEL.BU és Bloomberg: MTELEKOM HB), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója ma közzétette 2021. első negyedévre vonatkozó EU által befogadott Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit. A negyedéves pénzügyi jelentés nem auditált értékeket tartalmaz az összes pénzügyi időszakra.

Főbb pénzügyi mutatók:

Főbb pénzügyi mutatók



Főbb eredmények:

  • A bevételek 3,0 milliárd forinttal, 1,9%-kal 162,3 milliárd forintra nőttek 2021 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest, a vezetékes és mobil szolgáltatási bevételek magasabb hozzájárulása miatt, miközben a vezetékes szélessávú internet hozzájárulásának növekedési dinamikája csökkent.
  • A bruttó fedezet éves összevetésben 0,9 milliárd forinttal emelkedett, 93,1 milliárd forintra 2021 első negyedévében. A vezetékes és mobil működés hozzájárulását részben ellensúlyozta az összekapcsolási költségek és a távközlési adó negatív hatása, valamint az egyéb közvetlen költségek növekedése, beleértve a magasabb TV tartalomdíjakat.
  • A közvetett költségek jelentősen javultak, éves összevetésben 2,9 milliárd forinttal 2021 első negyedévében, mivel a bázisidőszak költségét egyszeri, leépítéshez kapcsolódó tételek terhelték. A bruttó fedezet javulásának és az alacsonyabb közvetett költségszintnek köszönhetően az EBITDA AL 8,1%-kal, 44,2 milliárd forintra nőtt 2021 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest.
  • A Capex AL spektrum licenszek nélkül 2021 első negyedévében éves összehasonlításban mérsékelten csökkent, 20,1 milliárd forintra. További 83,1 milliárd forint került könyvelésre spektrum Capex-ként a 900 MHz-es és 1800 MHz-es frekvenciasávok aukcióját követően. A Magyar Telekom várhatóan 44,3 milliárd forintot fizet ki a frekvenciablokkokért 2022 első negyedévében és az aktivált időszakos frekvenciadíjak kifizetése is ettől a dátumtól esedékes.
  • A szabad cash-flow kiáramlás 17,1 milliárd forintot ért el 2021 első negyedévében, 35,7 milliárd forintos ingatlanokra, gépekre, berendezésekre és immateriális javakra fordított kifizetés miatt a viszonylag magas 2020 negyedik negyedévi Capex és a szokásos szezonális működő tőke bővülés mellett.
  • A nettó adósság 511,9 milliárd forintra emelkedett 2021 első negyedévében, ezt az időszak során a fent említett spektrumhoz kapcsolódó kötelezettségek és a negatív cash-flow alakította, amely az időszak végére 2,23-szoros nettó adósság/EBITDA arányt eredményezett.
  • A Kormány rendelet által adott felhatalmazás alapján az Igazgatóság a részvényeseknek összesen 15 311 396 940 Ft osztalékot fizet a 2020. évi eredmény után, amit kiegészít a 10,2 milliárd forint összegű részvény-visszavásárlási program.



Főbb működési eredmények:

  • A Magyar Telekom frekvenciahasználati jogokat nyert el a 8 MHz-es és 20 MHz-es duplex blokkok esetében a 900 MHz-es ill. a 1800 MHz-es frekvenciasávokban, amelyek a jelenleg érvényes, 10 MHz-es és 15 MHz-es jogosultságok 2022. áprilisi lejárta után kerülnek használatba.
  • Magyarországon tovább folytatódott a Magyar Telekom ügyfélszám növekedése éves összehasonlításban: 7,1%-kal, illetve 6,5%-kal nőtt a vezetékes szélessávú, illetve TV előfizetők száma, amit elősegített az IPTV szolgáltatások iránti folyamatosan meglévő kereslet.
  • A Magyar Telekom bevezette új felhő-alapú TV platformját, ezzel az első hazai szolgáltatóként nyújt ilyen fejlett otthoni szórakoztató szolgáltatásokat, köztük 4K-s műsorszolgáltatást.
  • A Magyar Telekom klímaváltozással foglalkozó szállítói programja világszinten a legfelső 7,0%-ba tartozik a Carbon Disclosure Project (CDP) szállítói elkötelezettségi értékelése szerint. Ezenkívül, a cég ismét bekerült a FTSE4Good Indexbe a 2020 decemberi ESG felülvizsgálat eredményeként, amely a kiemelkedő környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (ESG) gyakorlatokat folytató vállalatok teljesítményét méri.


Rékasi Tibor vezérigazgató így nyilatkozott:

“A működési környezet 2021 első negyedévében kihívást jelentett, mivel a COVID-19 harmadik hulláma minden korábbinál súlyosabbnak bizonyult. Ennek ellenére, köszönhetően agilis megközelítésünknek, a Magyar Telekom képes volt gyorsan alkalmazkodni a változó körülményekhez és a világjárvány során levont következtetések alapján javította pénzügyi és működési eredményeit. Az EBITDA 50,2 milliárd forintot ért el az első negyedév során, ez jelentős teljesítmény, ami szilárd alapokat biztosít a kiadott célkitűzéseink teljesítéséhez.
A Magyar Telekom ezen kívül az első negyedévben frekvenciablokk használati jogokat szerzett a 900 MHz és 1800 MHz-es sávban. Ez egy fontos mérföldkő, melynek segítségével ügyfeleink továbbra is a már megszokott magas színvonalon vehetik igénybe mobil szolgáltatásainkat és innovatív megoldásainkat. Biztos vagyok abban, hogy ez a beruházás, valamint a gigabit képes hálózatunk folyamatos fejlesztése lehetővé teszi, hogy ne csak könnyebbé tegyük ügyfeleink életét, hanem hozzájáruljunk Magyarország gazdasági sikereihez is.”

Főbb pénzügyi mutatók


Ezen befektetői közlemény jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmaz. Azon megállapítások, melyek nem múltbeli eseményekre vonatkoznak (azaz a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentések), jövőre vonatkozóak. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, ezért nem lenne helyes ezen kijelentésekre a kellő mértéket meghaladó módon támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések azon időpontbeli állapoton alapulnak, amelyben ezen állítások elhangzanak, s nem vállalunk kötelezettséget arra nézve, hogy a kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján a továbbiakban nyilvánosan frissítsük, módosítsuk.

A jövőre vonatkozó kijelentések önmagukban rejlő kockázatokkal és bizonytalanságokkal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek az előretekintő jellegű megállapításoktól. Ilyen tényezők, többek között, a 2020. december 31-ével végződött év pénzügyi beszámolójában kerülnek bemutatásra, amely elérhető weboldalunkon a http://www.telekom.hu-n, és amely a Nemzetközi Számviteli Szabvány Testület („IASB”) által kibocsátott és az Európai Unió által elfogadott, Nemzetközi Pénzügyi Jelentési Szabványok (IFRS) figyelembevételével készült.