ADR program

Az ADS egy nem amerikai társaság részvénytulajdonának USA dollárban megtestesülő formája. Az ADS-ek a kibocsátó társaság részvényeit testesítik meg, s biztosítják az eredeti részvényekhez kapcsolódó minden jogot. Az ADR és ADS kifejezést gyakran egymás szinonímájaként használják. Az ADR az amerikai letéti jegy (American Depositary Receipt) rövidítése. Egy ADR egy vagy több ADS tulajdonjogát megtestesítő fizikai "elismervény", mellyel az amerikai értékpapírpiacokon kereskednek. A Magyar Telekom Nyrt. esetében egy ADR 5 magyar részvénynek felel meg. A társaság ADR-eivel a SEAQ International-on is kereskednek.

Az Amerikai Egyesült Államokban a Magyar Telekom részvényeit ún. "Sponsored Level III ADR Program" keretében forgalmazták, a New York-i tőzsdén (New York Stock Exchange - NYSE) jegyezték 1997 novembere és 2010 novembere közötti időszakban.

A Magyar Telekom Nyrt. 2010. október 20-án írásban értesítette a New York-i tőzsdét (NYSE), hogy meg kívánja szüntetni a Társaság amerikai letéti részvényeinek (ADS-ek) tőzsdei jegyzését. A Társaság az előírásoknak megfelelően 2010. november 2-án ún. Form 25 dokumentumot nyújtott be az Amerikai Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének. A tőzsdei jegyzés megszüntetése 2010. november 12-én lépett hatályba, ezen időponttól kezdődően a Társaság amerikai letéti részvényeivel való kereskedés az amerikai OTC értékpapír piacon lehetséges.

A Társaság a a New York-i tőzsdei tőzsdei jegyzés megszüntetését követően az amerikai letéti jegy (ADR) programját ún. I szintű ADR program formájában tartja fenn.

A Magyar Telekom ADR-ek letétkezelő bankja a JP Morgan Chase Bank. A kibocsátott ADR-oknak megfelelő darabszámú részvényt Magyarországon a Deutsche Bank Hungary kezeli a JP Morgan Chase Bank neve alatt, a Magyar Telekom ADR tulajdonosok javára.

ADR információ
Megnevezés Magyar Telekom ADR
Kereskedési platform U.S. OTC piac
Ticker MYTAY
ADR / részvény arány 1:5
Darabszám
(2015. március 31.)
3 412 295
ADR letétkezelő JP Morgan Chase Bank