Felelős befektetés - elismerések

A Magyar Telekom Csoport fenntarthatósági teljesítményének köszönhetően felelős (társadalmi és környezeti szempontokat is figyelembevevő) befektetőknek is felkeltette érdeklődését.

Felelős befektetői értékelés

FTSE2018_238x124.pngAz FTSE Russell (FTSE International Limited and Frank Russell Company) megerősítette, hogy a Magyar Telekom az FTSE4Good kritériumai szempontjából történt független elemzés során megfelelt azoknak a követelményeknek, amelyek alapján továbbra is FTSE4Good indexcsalád tagja lehet. Az FTSE4Good indexek – amelyeket az FTSE Russell hozott létre, más globális indexek mellett – azon vállalatok tevékenységét mérik, amelyek környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) területen kiemelkedően teljesítenek. Ezeket az indexeket a piaci szereplők széles köre használja felelős befektetési alapok és egyéb termékek létrehozása és értékelése során.
A Magyar Telekom 2016 óta, az index indulása óta tagja FTSE4Good Emerging Indexnek, ami a feltörekvő országok vállalatainak fenntarthatósági teljesítményét értékeli, és jelenleg 23 országra terjed ki.
A vizsgálat eredményeként a maximálisan elérhető összesített 5 pontból 4,7 pontra értékelték a Magyar Telekom Csoport fenntarthatósági tevékenységét, ezzel a globális versenytársakkal való összehasonlításban a felső 10%-ba sikerült bekerülnie a vállalatnak.iss-telekom-prime-label.pngFenntarthatósági stratégiánk megalapozottságát és hatékony megvalósítását igazolja vissza, hogy az ISS-oekom 2018 áprilisában kiadott éves riportja a 2017. december végi adatok alapján a Magyar Telekomot nevezi meg a telekommunikációs szektor fenntarthatósági szempontból legjobban teljesítő vállalataként. Az értékelő éves jelentését világszerte 3800 vállalat mintegy száz indikátor szempontjából történő értékelése alapján állította össze.oekom2018.pngA világ 118 telekommunikációs vállalatának fenntarthatósági szempontok szerinti értékelése alapján, a nemzetközi rangsor előkelő második helyén szerepel a Magyar Telekom az oekom research által készített 2018. évi jelentésben.A világ telekommunikációs vállalatainak fenntarthatósági tevékenységét értékelő 2018. januári jelentés szerint a Magyar Telekom – az anyavállalat Deutsche Telekom nyomában – a világranglistán a második helyet foglalja el. A harmadik helyezést az amerikai AT&T Inc. szerezte meg. Az iparági értékelés során a vizsgált 118 vállalatból mindössze 21 került felelős befektetésre ajánlott prime kategóriába, ami 17,8%-ukat teszi ki.

FTSE4Good_238.pngAz FTSE Russell (kereskedelmi nevén: FTSE International Limited and Frank Russell Company) megerősíti, hogy a Magyar Telekom független minősítésen esett át az FTSE4Good kritériumok szerint, kielégítette azokat és megfelelt a FTSE4Good Index Series követelményeknek. Az FTSE Russell globális index szolgáltató által kidolgozott FTSE4Good Index Series célja a hatékony környezetvédelmi, társadalmi és vállalatvezetési (ESG) tevékenységgel bíró vállalatok teljesítményének mérése. Az FTSE4Good mutatószámokat a piaci szereplők széles köre használja a felelősségteljes befektetési alapok és termékek létrehozása és értékelése során. A 2016-ban elindított indexben szereplő vállalatok teljesítményét évente monitorozzák. A Magyar Telekom Csoport 2016-ot követően 2017-ben is megfelelt a követelményeknek és megtartotta helyét az indexben.

LOGO_PRIME_246.jpgAz Oekom Research felelős befektetői értékelő 2016 év végén ismét megvizsgálta a Magyar Telekom Csoport működésének környezeti és társadalmi teljesítményét és az értékelés eredményeként a vállalatcsoportot a B prémium, azaz a felelős befektetésre ajánlott kategóriába sorolta.

FTSE4Good Emerging Index

FTSE4Good_238.pngAz FTSE Russell (kereskedelmi nevén: FTSE International Limited and Frank Russell Company) megerősíti, hogy a Magyar Telekom független minősítésen esett át az FTSE4Good kritériumok szerint, kielégítette azokat és megfelelt a FTSE4Good Index Series követelményeknek. Az FTSE Russell globális index szolgáltató által kidolgozott FTSE4Good Index Series célja a hatékony környezetvédelmi, társadalmi és vállalatvezetési (ESG) tevékenységgel bíró vállalatok teljesítményének mérése. Az FTSE4Good mutatószámokat a piaci szereplők széles köre használja a felelősségteljes befektetési alapok és termékek létrehozása és értékelése során.

Az FTSE Russell 2016-ban indította el FTSE4Good Emerging Index néven az FTSE4Good Index Series részét képező indexét. Az index azon vállalatok teljesítményét értékeli, amelyek megfelelnek a FTSE4Good Indexnél használt, világszerte elismert ESG felvételi szabályoknak. FTSE4Good Emerging Index 20 országra terjed ki.

CEERIUS

CEERIUS_2017.jpgA Magyar Telekom a kezdetek óta tagja a CEERIUS (Central and Eastern European Responsible Investment Universe) közép- és kelet-európai felelős befektetői indexnek. Az indexet a Bécsi Értéktőzsde (Wiener Börse) indította 2009-ben, amelybe a régió 8 országának fenntarthatósági, vagyis környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból legjobban teljesítő vállalatai kerültek bele.

A vállalatok stakeholder kapcsolataik alapján kerültek pontozásra. Az értékelők többek között vizsgálták a vállalatok viszonyát saját alkalmazottaikhoz, ügyfeleikhez, piaci partnereikhez, a társadalom egészéhez, valamint a környezethez.
További részletek az indexről: http://en.indices.cc/indices/details/riu

Oekom

logo_oekom_226x168Az Oekom Research felelős befektetői értékelő 2009 után 2013 év végén ismét megvizsgálta a Magyar Telekom Csoport működésének környezeti és társadalmi teljesítményét és az értékelés eredményeként a vállalatcsoportot a B prémium, azaz a felelős befektetésre ajánlott kategóriába sorolta.

Az Oekom Research által készített jelentésben a Magyar Telekom a kitüntető harmadik helyen szerepel a nemzetközi rangsorban a világ 108 telekommunikációs vállalatának fenntarthatósági szempontok szerinti működése alapján.

Az Oekom Research a befektetési célpontok fenntarthatósági szempontú elemzését végző független ügynökség, amely 57 országban több mint 3400 vállalat környezeti és társadalmi teljesítményéről készít elemzéseket, és ügyfelei között összességében 600 milliárd eurót menedzselő neves pénzügyi szolgáltatást kínáló vállalatok szerepelnek.

Dow Jones Sustainability Index

A Magyar Telekom 2008-ban másodszor került értékelésre a Dow Jones Sustainability Indexbe (DJSI) kerülésre való alkalmasság szempontjából. Az index a világ 2500 legnagyobb vállalatának fenntarthatósági szempontból legjobban teljesítő 10%-át tartalmazza. A Magyar Telekom Csoport technikai okok miatt nem került be az indexbe 2008-ban annak ellenére, hogy egy ponttal jobb eredményt ért el a DJSI World Index legalacsonyabb pontszámú vállalatánál.

SAM Évkönyv

sam_2009A Magyar Telekom egyetlen közép-európai cégként bekerült a DJSI szakmai értékelője, a Sustainable Asset Management (SAM) által kiadott 2009-es Fenntarthatósági Évkönyvbe, amelyben 57 szektor 2500 vállalata közül a fenntarthatósági szempontból legjobban teljesítő 15% szerepel.