Biztonság a gyakorlatban

Tippek a biztonságos tartalomhasználathoz

A biztonságos tartalom- és eszközhasználathoz többnyire csupán odafigyelésre és az alapvető szabályok betartására van szükség. Jó, ha minden szülő és pedagógus is tisztában van ezekkel, hiszen nemcsak ők veszik hasznát, de gyerekeiknek, diákjaiknak is meg tudják tanítani – és segíteni tudnak, ha szükséges.

  • Online csevegés során soha nem szabad címet, telefonszámot vagy fényképet kiadni – visszaélésekhez vezethet. Ha chatelés közben oda nem illő stílusban beszélget valamelyik résztvevő, értesíteni kell erről a moderátort.
  • A közösségi oldalakon megjelenő profil kialakításakor, illetve a későbbi használat során alapvető jelentőségű az adatvédelem: állítsuk be körültekintően, kik láthatnak, milyen adatokat osztunk meg, illetve fényképek feltöltésekor ne használjunk tagelést. A helyzetmegjelölő opció használata is rejt veszélyeket magában: ezzel eláruljuk azt, ha éppen nem vagyunk otthon.
  • A jelszavak megadásakor érdemes összetett, kis- és nagybetűkből, számokból álló, értelmetlen betűsort kitalálni – és időnként ezt is megváltoztatni.
  • Az ismeretlen címről érkező vagy gyanús tárgymegjelölésű e-maileket töröljük olvasatlanul. Bárki kér jelszavakat, bizalmas adatokat tőlünk e-mailben, ne adjuk ki: ezek biztosan csalóktól érkeztek.
  • Az illegális fájlletöltés büntetendő, kerüljük az ilyen oldalakat.

Tovább tippeket, a témával kapcsolatos bővebb olvasnivalót itt találhat.