Biztonság a gyakorlatban

Teachtoday - Telekom a tudatos internethasználatért

Felelős nagyvállalatként feladatunk, hogy segítséget nyújtsunk az internet biztonságos használatához. Arra törekszünk, hogy minden korosztály okosan és tudatosan éljen a digitális világ lehetőségeivel és megszűnjön az ország egyes területei között fennálló digitális szakadék. 2017 novemberében a vállalatcsoport többi tagjához hasonlóan a Magyar Telekom is csatlakozott a Deutsche Telekom Teachtoday nevű kezdeményezéséhez, ezáltal lehetőséget teremtve az edukációs tartalmak online, széles körben való terjesztésére.

A Teachtoday oldalon található cikkek a mindennapi élethelyzetekhez igazodnak; nyomon követik és magyarázzák a fiatalok internethasználati szokásait, figyelembe véve az eltérő igényeket és életkörülményeket. A platform gyakorlati tippeket, megoldásokat kínál szülőknek és gyermekeknek egyaránt, olyan aktuális témákban, mint pld. adatvédelem, big data, közösségi hálók, mobilhasználat vagy a népszerű alkalmazások használata. A témafeldolgozás változatos: esettanulmányok, interjúk, tippek, infografikák, magazin, játékok váltják egymást. Két korosztályban médiakompetencia-tesztet is ajánl az oldal.

Szülőknek
Szülőként nehéz eligazodni gyermekeink online világában. A Teachtoday platformon utána olvashatunk az alkalmazások előnyeinek, hátrányainak, például megtudhatjuk, miért szeretik annyira a fiatalok a Musical.ly-t. Az online tartalmak mentén tartalmas beszélgetést kezdeményezhetünk gyermekünkkel az adatbiztonságról vagy a cyberbullying jelenségről. Az oldal tanácsokkal szolgál akkor is, ha nem tudjuk, milyen életkorban adjunk mobilt a gyermekünk kezébe, illetve a mobilhasználati megállapodás sablon segítségével ösztönözhetünk az alapvető szabályok betartására.

Pedagógusoknak
A pedagógusok munkáját a Teachtoday a digitális oktatásba azonnal beépíthető, kidolgozott modulokkal, jó gyakorlatra építő, kidolgozott példákkal segíti. A diákokkal közösen hozhatnak létre például Média Kalandparkot vagy kibővíthetik tudásukat a Legyél meteorológus! projektben.

Gyerekeknek
A tudatos eszközhasználatot észrevétlenül elsajátíthatják a gyerekek a Teachtoday oldal böngészése során. Olvashatnak hasznos alkalmazásokról az Appajánlóban, de infografikán keresztül arról is tippet kaphatnak, hogyan kell igazán jó videót készíteni. A Scroller letölthető magazin angol nyelven, a kisebb gyerekeknek szól.

Tovább tippek és a témával kapcsolatos bővebb olvasnivaló a Teachtoday oldalon található.