XIX. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS, 2018

A Magyar Telekom 1997 óta rendez nyílt párbeszédet érdekelt felei részére, mely során bemutatásra kerül a vállalat fenntarthatósági tevékenysége, a résztvevők pedig megoszthatják észrevételeiket, feltehetik kérdéseiket. A Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetés célja, hogy a Telekomot érintő fenntarthatósági kérdéseket megvitassa a társadalmi, tudományos, kormányzati és partner szervezetek képviselőivel.

Az idei kerekasztal 2018. június 14-én a Magyar Telekom Székházában kapott helyet, melynek keretében a korábbi évekhez hasonlóan kiosztásra kerültek a Telekom által alapított DELFIN Díjak, valamint második alkalommal nyújtotta át a vállalat értékelt beszállítói részére a „Magyar Telekom TOP3 fenntartható beszállítója – 2017” elismerést.

A rendezvényt Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Humán erőforrás vezérigazgató-helyettese nyitotta meg köszöntőjével. A program első felében Szomolányi Katalin, a Magyar Telekom Vállalati fenntarthatósági központvezetője ismertette a vállalat negyedik fenntarthatósági stratégiájának (2016-2020) második éves eredményeit.

Az előadást követően lehetőség nyílt kérdéseket feltenni a közönség soraiból is. A résztvevők egyfelől a CPE-k fogyasztásának felmérése és az ehhez kapcsolódó, 1 év alatt elért 6%-os kibocsátás-csökkentés részleteire voltak kíváncsiak, valamint arra, hogy hogyan jelenik meg a fenntarthatósági tevékenységek értéke a vállalati profitban, milyen árbevételt tud a Magyar Telekom a klímavédelemhez kötni. Szomolányi Katalin elmondta, hogy 2017-ben 3. karbonsemleges évét zárta a Magyar Telekom Csoport, 2018-ban pedig a Magenta 1 és Magenta 1 Business ügyfeleknél kihelyezett eszközök kibocsátását is semlegesítette a vállalat, ezzel megkezdve ügyfélzöldítő lépéseit. 2017-ben teljeskörűen felmértük a CPE-k fogyasztását. Az egyre inkább energiahatékony eszközök beszerzésével és használatával az átlagos CPE-k energiafogyasztásának csökkenését.

Fenntarthatósági teljesítményünk eredményeként vállalatunk szabad részvényeinek 32,1%-a felelős befektetők kezében van, az ISS-oekom által 2018-ban kiadott jelentésében a 2017. évi értékelés alapján, amely során 3800 vállalatot vizsgáltak meg nemzetközi szinten, a telekommunikációs szektorban első helyen szerepel a Magyar Telekom, valamint a fenntarthatóság felé mutatónak értékelt termékekből és szolgáltatásokból származó bevételünk 2017-re elérte a 33,3%-t, tehát jó úton haladunk.

A Magyar Telekom 2017. évi Fenntarthatósági Jelentésben részletesen olvashatnak a vállalatcsoport klímavédelmi törekvéseiről és a fenntarthatósági eredményekről.

Az előadást követően Sepp Viktor, a Magyar Telekom fenntarthatósági menedzsere, a fenntartható szállítóilánc-menedzsmentért felelős munkatárs röviden ismertette a Fenntartható szállítói lánc-menedzsment folyamatot, annak keretében végzett értékelés eredményeit, és kihirdette a 2017. évi TOP3 fenntartható beszállítóit. A „Magyar Telekom TOP3 fenntartható beszállítója – 2017” címet vehetett át a Cisco International Limited, a Huawei Technologies Hungary Kft., valamint a Capgemini Magyarország Kft. Az elismerést Friedl Zsuzsanna és Szomolányi Katalin mellett a díjazott vállalatok üzleti partnerei, Dr. Tremmel János, a Magyar Telekom Hálózat technológiai igazgatója, valamint Kiss László, a Magyar Telekom IT tanácsadója adták át.

A Cisco International Limited az elismerést annak köszönhetően vehette át, hogy a vállalat kiemelkedően figyel beszállítói fenntarthatósági szempontok alapján való kiválasztására, míg a Huawei Technologies Hungary Kft. a vállalatirányításukban mélyen integrált fenntarthatósági aspektusok kapcsán, a Capgemini Magyarország Kft. pedig annak tükrében került díjazásra, hogy működésük üzleti etikai és anti-korrupciós szempontokból példaértékű.

 Magyar Telekom TOP3 fenntartható beszállítója – 2017

"Magyar Telekom TOP3 fenntartható beszállítója – 2017"

A rendezvény második felében a sokszínűségi témához erősen kötődő, női életutakat járták körbe meghívott vendégeink. A kerekasztal résztvevői között kapott helyet

  • Dr. Juhos Andrea, coach, karriertanácsadó, a Lee Hecht Harrison Magyarország Ügyvezető Partnere
  • Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom HR vezérigazgató-helyettese
  • Mautner Zsófia, gasztroblogger, Chili és Vanília blog
  • Sterczer Hilda, hegymászó, falmászás oktató
  • Szentesi Éva, író, rákellenes aktivista, a WMN.hu főmunkatársa

A kerekasztalt a rendezvény házigazdája, Galambos Péter moderálta.

Szentesi Éva nyitotta meg a beszélgetést egy nagyon érzékletes példát megosztva a hallgatósággal. Egy író barátnőjét említette példaként, akinek a párja szintén író, és akinek első könyve kapcsán többször feltették a kérdést: Mennyit segített a férje az írásban? Szentesi Éva, majd hozzá kapcsolódva a többi résztvevő is megerősítette, hogy még napjainkban is élnek azok a sztereotípiák, miszerint egy sikeres nő biztosan valaki által, egy férfi segítségével jutott el oda, ahol éppen tart.

Ezt Sterczer Hilda is megerősítette, pedig, ahogy ő mondta, a hegyen mindenki egyenlő. Ugyanolyan hideg van, ugyanolyan magas a hegy és ugyanúgy kevés az oxigén a női és a férfi hegymászók számára is. Viszont kezdetben őt sem vették komolyan – sőt, férje az első 8000 méteres csúcs előtt többször megkapta, hogy drága nászútra viszi párját. Persze a kitartás, a teljesítés és a második 8000 méteres csúcs meghódítása után minden negatív hozzászólás elhalkult, sikerült kivívni a férfiak és a sportág felől a tiszteletet, a megbecsülést. De ezért tenni kellett.

Így volt ezzel Mautner Zsófia is, aki előbb az öltönyösök által uralt diplomácia területén építette karrierjét, majd éles váltással áttért a gasztronómiára. A főzés mindaddig a nők feladat, amíg az a családhoz és az otthonhoz kötődik, de a professzionális konyhaművészet ugyancsak férfi terep. Neki is bizonyítania kellett – akár a főzés, akár a kóstolás és a zsűrizés kapcsán – hogy nemcsak otthon tud helyt állni a konyhában, de valódi szakmai tudással is rendelkezik.

Női életutak kerekasztal-beszelgetés

Női életutak kerekasztal-beszélgetés

Abban vendégeink egyetértettek, hogy változóban a világ. A fiatalabb generációkban a férfiak egyre inkább szeretnének részt vállalni a családi életben és ezzel párhuzamosan egyre inkább kinyílik a világ a nők számára a karrierépítésben. Persze, csak bizonyos szintekig. Dr. Juhos Andrea elmondta, hogy napjainkban felsővezetői körökben, amennyiben csak egy nő szerepel a legjobb 3-4 jelölt között, szinte semmi esély arra, hogy ő kapja a pozíciót, de ugyanez az arány 2 nő esetén már 40%.

Ebben nagy felelőssége van a nagyvállalatok is: a programok, tréningek, amiket szervezünk, a csapatok, amelyeket összeállítunk, olyan pozitív mintákkal tudnak szolgálni, amelyek otthon, a magánéletben is működhetnek. Friedl Zsuzsanna elmondta, hogy a Magyar Telekomnál egyébként a vállalati sokszínűségi koncepció keretében külön figyelmet fordítunk a női munkavállalókra, legyen szó az esélyegyenlőségről a karrierben, vagy a különleges élethelyzetek (pl. gyerekvállalás) kezeléséről.

A beszélgetés valamennyi résztvevője egyetértett abban, hogy az elismerésre érdemes teljesítmények felmutatása, illetve hiteles női és férfi példaképek előtérbe állítása visz közelebb a valódi esélyegyenlőséghez. Figyelmeztettek arra, hogy miközben a női életutakra fókuszálunk, fontos, hogy a férfiakat se hagyjuk hátra, hiszen a női egyenjogúsággal párhuzamosan a férfi szerepek is változnak, éppen ezért együtt kell haladnunk

A XIX. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetés záró részében kerültek átadásra a 2018. évi DELFIN Díjak.

Klímavédelem kategóriában a szakmai zsűri a Budapest Airport Zrt. greenairport pályázatát díjazta, míg Fenntartható tudatformálás kategóriában két díj is kiosztásra került. Díjat nyert a Kezes-lábas játszóház, akik egyedi fejlesztésű, kreatív játékokkal nevelik a gyerekeket és szüleiket tudatos, környezetbarát és energiatakarékos mindennapokra, valamint DELFIN Díjat vehetett át a JÖN (Jövő Öko-Nemzedéke) Alapítvány is Hulladékvadász programjukkal, amely weboldal és applikáció segít országszerte felszámolni az illegális hulladéklerakókat.

A DELFIN Díjak átadásában közreműködött Friedl Zsuzsanna, Holczer Angéla, a Ringier Axel Springer marketing igazgatója, a Fenntarthatósági Média Klub képviseletében; Jenei Rita, a T-Systems Magyarország kiemelt kommunikációs menedzsere, Szabó Béla, a Magyar Telekom márka és lakossági kommunikációs igazgatója és Szomolányi Katalin.

Női életutak kerekasztal-beszelgetés

2018. évi DELFIN Díj nyertesek

A projekteket részletesebben az alábbi bemutatkozó anyagokból ismerhetitek meg:

A díjazottak kiállítási lehetőséget kapnak a szeptember 29-én megrendezendő 11. Fenntarthatósági Napon, valamint mindhárom nyertes pályázatról két-három perces bemutató kisfilm is készül. A Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány és a Kezes-lábas Játszóház részére a T-Systems Magyarország két évre szóló Üzleti trend L díjcsomagot biztosít, a Budapest Airport Zrt. pedig bemutatkozási és kiállítási lehetőséget kap a 2018. évi T-Systems Symposiumon.