Telekom zöld hálózat

Mobil hálózat modernizáció:

2021-tól a mobil hálózat teljes modernizációja zajlik, aminek során a 8-10 éves telekommunikációs eszközöket újakra cserélik.

Az új eszközök lényegesen alacsonyabb energiafelhasználás mellett képesek biztosítani ugyan azt a hálózati kapacitást, ráadásul lehetővé teszik a hálózatban a hatékonyabb technológiák bevezetését pl.: az 5G (5. generációs mobil hálózati technológia).

2026-ig a modernizáció segítségével 17,5 GWh energia megtakarítás érhető el

3G hálózat leállítás

A 3. generációs mobil technológia, annak idején az első olyan technológia volt, ami már viszonylag élvezhető minőségű adat le és feltöltési élményt biztosított az ügyfeleknek. Viszont jött a 4G (4, generációs technológia), ami már kifejezetten az adatátvitelre volt optimalizálva, így még jobb lehetőségeket biztosított az adatátvitel terén.

2021-re az ügyfelek szinte teljes egészében áttértek már a 4G hálózat használatára, így érdemes volt erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy a még 3G hálózatot használó ügyfeleket átsegítsük a 4G hálózatra.

A projekt keretében folyamatosan olyan hálózatoptimalizálási tevékenységek lettek végrehajtva (a még 3G használó ügyfelek intenzív támogatása mellett), aminek eredményeképpen 2022-ben tulajdonképpen kiürült a 3G hálózat. A hálózat üres volt, viszont az elektromos energiát használta, de csak 2022. június 30-ig, amikor már az összes 3G cella le lett kapcsolva. Ezzel 14,8 GWh energiát takarítunk meg évente.

Energiatakarékos megoldások használata

A mobil hálózatok olyan kapacitással kerülnek kiépítésre, hogy a napi (de pl.: az üdülő övezetekben az üdülési időszak) forgalmi csúcsait is le tudja kezelni.

Természetesen éjszaka, vagy pl.: a Balatonnál télen, sokkal kisebb az ügyfélforgalmi igény. Ez teszi lehetővé, hogy a bizonyos felesleges, éppen nem használt kapacitásokat le lehessen kapcsolni a hálózatban, amivel jelentős energiát lehet megtakarítani. Ez évente mintegy 4-4,5 GWh energiaspórolást jelent.

Rézhálózat eszközeinek fokozatos kivezetése, lekapcsolása

A vezetékes hálózatok terén egyre nagyobb teret nyer az optikai hálózatok fejlesztése, ami lehetővé teszi az ügyfelek átvándorlását az optikai hálózatokra a klasszikus rézhálózatokról.

Ennek a folyamatnak azeredménye, hogy egyre kisebb a forgalom a rézhálózatokon. A kisebb forgalom lehetővé teszi a rézhálózati eszközök optimalizálást, ami a fokozatos csökkentésüket, lekapcsolásukat jelenti. Ez, 2022 és 2027 között 7,25 GWH energia megtakarítását teszi lehetővé.