Karbonsemleges működés

2015 óta karbonsemlegesen működik a vállalat.

A Magyar Telekom Csoport a hazai nagyvállalatok közül elsőként, az európai vezető távközlési szolgáltatók közül az elsők között teljes mértékben karbonsemlegessé vált 2015-ben. Büszkék vagyunk arra, hogy 2021-ben soron következő, hetedik alkalommal is sikerült elérni ezt az eredményt.

A Magyar Telekom Csoport hisz abban, hogy az infokommunikációs eszköz lehet a fenntarthatóságban, ezért a vállalatcsoport - Magyarország egyik legnagyobb munkáltatójaként - kötelezettséget és felelősséget vállal arra nézve, hogy működését, vállalatirányítását, tevékenységeit is a fenntarthatóság szellemében végezze. Ezért a Telekom – már több mint 15 éve – kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra, ezen belül a környezet- és a klímavédelem fontosságára is.

A vállalat 2021-ben életbe léptetett, 2030-ig tartó, ötödik fenntarthatósági stratégiájában a klímavédelem kiemelt fókuszt kap két másik terület, a digitalizáció és a sokszínűség mellett. Új stratégiánk kiemelt pillére, hogy nem csupán vállalatként teszünk a megfogalmazott célok eléréséért, hanem másokat is képessé teszünk rá, hogy működésüket, mindennapjaikat a fenntarthatóság jegyében formálhassák át.

2015-ben hosszú évek munkája után a Magyar Telekom Csoport működése karbonsemlegessé vált, amit 2021-ben, immár hetedik éve sikerült megtartani többek között annak köszönhetően, hogy tovább csökkentettük a működésünk során felhasznált energiát, növeltük az energiahatékonyságunkat, modernizáltuk a hálózatunkat és adatközpontjainkat, valamint növeltük a hibrid és az elektromos autóink arányát a céges autóflottában. Működésünk során előnyben részesítjük a fenntartható infokommunikációs termékek és szolgáltatások használatát.

Több infrastruktúránk energiaellátását szél- és/vagy napenergia használatával oldjuk meg, valamint saját működésünk során is előnyben részesítjük a fenntartható infokommunikációs termékeket és szolgáltatásokat. A magyarországi elektromos energiafelhasználásunkat 100%-ban megújuló energiaforrásból vásároljuk, a fosszilis energiafelhasználásból származó kibocsátását pedig zöld projektek támogatásával semlegesítjük.

A fejlesztéseknek köszönhetően az előző stratégiai ciklus (2016-2020) során 84%-kal csökkent, valamint energiafogyasztásunk is nagy mértékben mérséklődött: gázfogyasztásunk a 2016-os érték felére csökkent, még vízfelhasználásunk 41%-kal, elektromos energia felhasználásunk közel 15%-kal lett kevesebb.

Munkatársaink bevonása terén elért eredményeinket megtekinthetik a Fenntarthatósági jelentésben.

TelekomZold1GB_1080x1080.png

A Magyar Telekom saját klímavédelmi intézkedésein túl ügyfeleit is bekapcsolja klímavédelmi törekvéseibe. 2018-ban elsőként lakossági és üzleti Magenta 1 ügyfeleinek szolgáltatását semlegesítette ügyfél-oldalról is, ami annyit jelent, hogy az ügyfeleknél kihelyezett eszközök használatakor felmerülő CO2-kibocsátást is semlegesítette. 2019-ben pedig új zöld szolgáltatás indításával biztosít lehetőséget tudatos ügyfelei számára, hogy a MOST generáció tagjaiként, zölden netezzenek. Az ExtraNet Zöld 1 GB opció választásával az ügyfelek olyan adatszolgáltatást választhatnak, amely 100%-ban megújuló energiát használ fel.