Készülékmenedzsment, készülékleadás

A Telekom számára kiemelten fontos a fenntartható fejlődés, így célunk, hogy hosszú távon hozzájáruljunk ahhoz, hogy Földünk még sokáig élhető hely maradjon.

Társaságunk – a gyártókkal együttműködve – arra törekszik, hogy a környezettudatosság legyen része a készülékek gyártási és újrahasznosítási folyamatainak. Ennek jegyében számos olyan alkatrész kerül beszerelésre, amelyek a készülék életciklusának végén kiszerelhetőek, újrahasznosíthatóak.

A minél átláthatóbb tájékoztatás érdekében készülékkatalógusainkban a környezeti szempontok figyelembevételével gyártott készülékeket megjelöljük, ezzel megkönnyítve a választást tudatosan vásárló ügyfeleink részére.

Az elektronikai berendezések – kisebb vagy nagyobb mértékben – tartalmaznak olyan veszélyes anyagokat, melyek az általános hulladékkezelési gyakorlatok során szennyezhetik a környezetet (pl. lerakás vagy a kommunális hulladékkal együtt a szeméttelepen gyűjtés esetén akár esővíz, akár más hulladékkal, vegyszerrel érintkezés hatására kioldódnak a berendezésből és bekerülnek a talajba, szennyezik a talajvizet, vagy égetés esetén a mérgező gázok a levegőbe kerülnek). Ezért ezek a berendezések speciális gyűjtést és kezelést – bontást, ártalmatlanítást – igényelnek.

Így kérjük, engedje meg, hogy a következőkben néhány fontos információval lássuk el Önt készülékével kapcsolatban, amelyeknek ismeretében megkímélheti környezetünket:

  • Az Ön számára feleslegessé vált, de még működő berendezés, készülék más számára értéket jelenthet, így érdemes nem rögtön kidobnia, hanem olyan ismerősnek, rokonnak továbbadnia, akinél még lehet, hogy jó szolgálatot tehet.
  • A hulladékká vált berendezés megfelelő feldolgozás, kezelés után alkatrészeiben újrahasznosítható.
  • A készülékekben lévő akkumulátort eltávolítása után a háztartási hulladéktól elkülönítetten kell gyűjteni.
  • A készülékek környezetre káros anyagokat tartalmazhatnak, ezért nem célszerű a háztartási hulladékkal együtt kidobnia őket: ma már díjmentesen le lehet adni olyan helyekre, ahol biztonságosan dolgozzák fel ezeket, például a Telekom üzletekbe is visszahozhatja feleslegessé vált készülékét.
  • Fontos, hogy a távirányítók és az érzékelők elhasználódott elemeit egy alkalmas gyűjtőhelyen adja le, és ne dobja a háztartási hulladék közé!

Az európai uniós és a hazai jogszabályi rendelkezések értelmében az elektromos vagy elektronikus termékek közé sorolt árukat leadhatja a forgalmazónál, átvételi vagy speciális gyűjtőhelyen.

A fentiek biztosítása érdekében ezt természetesen a Telekom üzletekben is megteheti, díjmentesen átvesszük a megvásárolt termékkel jellegében vagy funkciójában azonos feleslegessé vált készülékét, akkumulátorát, amelynek környezetkímélő kezeléséről, újrahasználatáról gondoskoduk és ennek felmerülő költségét is vállaljuk.

Környezetünk védelmének érdekében 2015. január 1-jétől a díjmentesen visszahozott készülékekért, elektronikai berendezésekért jogszabály szerinti kedvezményt biztosítunk ügyfeleinknek, melyet a következő vásárlás alkalmával érvényesíthet. További részletékért kérjük, keresse a Telekom üzleteket.