Klímavédelem

A jövő klímáját a jelen technológiai megoldásai nagymértékben befolyásolják. A Magyar Telekom felelős vállalatként mindent megtesz annak érdekében, hogy az általa alkalmazott technológiák minél kisebb negatív hatással legyenek a klímára.

A világ komoly környezeti problémákkal szembesül, melyek közül az egyik legsürgetőbb kihívás az éghajlatváltozás. Környezetvédelmi Politikánkra és Fenntarthatósági stratégiánkra alapozva szeretnénk a klímaváltozás megoldásához a vállalat saját eszközeivel hozzájáruln, a működésből származó negatív környezeti és társadalmi hatások csökkentése és az ICT fenntarthatósági lehetőségeinek kihasználása révén. A Magyar Telekom hosszú távú célja, hogy minél nagyobb mértékben megújuló energiaforrások biztosítsák hálózatának elektromos árammal való ellátását. Ennek érdekében több megoldást is kifejlesztett és a mindennapi használatba illesztett, valamint folyamatosan kutatja az újabb lehetőségeket.

Hidrogénnel működő bázisállomás

Hosszú előkészítés után a T‑Mobile, a technológiában élenjáró amerikai és hazai cégek szakembereivel együttműködve Európában az elsők között helyezte üzembe az első magyarországi PEM- (Proton Exchange Membran) cellával, azaz hidrogénnel működő bázisállomást, melyekből mára tíznél is többet üzemeltet. Ennek jelentősége abban áll, hogy a korszerű technológiával és annak további környezetbarát megoldásokkal kombinált alkalmazásával elterjedhetnek a zöld, azaz környezetbarát bázisállomások. A PEM-cellákkal kiválthatók a dízelgenerátorok, az akkumulátorok és a klímaberendezések, csökkentve ezzel az energiafelhasználást és a szén-dioxid-kibocsátást is.

Hőszivattyú

A Magyar Telekom Magyarországon elsőként vezette be olyan hőszivattyúk alkalmazását, melyek alternatív energiaforrásként technológiai hulladékhőt hasznosítanak. Jelenleg két épületben is működnek ilyen berendezések. Az alternatív energiaforrás használatának számos előnye van: minimálisra csökkenthető a külső energiaforrásoktól való függőségünk, fűtési-hűtési költségeink lefaraghatóak, valamint az üvegházhatást és helyi légszennyezést fokozó gázok kibocsátását is minimalizálhatjuk a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítése által.

Mi a hőszivattyú? Egy olyan ötletes szerkezet, amely normál üzemmódban egy fordítottan működő hűtőszekrényhez hasonlít. A környezet (víz, levegő, talaj), illetve a technológiai folyamatok alacsonyabb hőmérsékletű hulladékhőjét elvonja, és magasabb hőmérsékletre hozza (szivattyúzza) mechanikai munka segítségével (a gázok sűrítés hatására felmelegszenek, kiterjedés során pedig lehűlnek). Ez a hő már hasznosítható fűtésre és meleg víz előállítására. A folyamathoz szükség van energia hozzáadására is, ami viszont töredéke a létrehozott hasznos energiának (optimális esetben kevesebb, mint 25%-a). Ez lehet hálózati elektromos áram, földgáz, de valamilyen megújuló energiaforrás is (leggyakrabban napelem). A berendezést fordított üzemmódban használva hűtésre is lehet használni.

A Magyar Telekom által használt hőszivattyúknál az átlagos hőszivattyúknál nagyobb, a hűtési oldalon is jelentkező energia megtakarítás is elérhető. A technológiai helyiségekben ugyanis még télen is viszonylag magas költséggel működtetett hűtőberendezések vonják el az IT berendezések által termelt hőt, amit a szabadba juttatnak. (Erre a hűtésre a berendezések biztonságos üzemi hőmérsékletének beszabályozása miatt van szükség.) Ugyanakkor fűtésre, meleg víz készítésre általában földgázt használunk. A hőszivattyúk használata kiváltja a hűtőberendezéseket, és az eddig a környezetet terhelő jelentős költséggel elvont technológiai hőt használja az épületek részbeni fűtésére és a szükséges meleg víz előállítására.

Hibrid és elektromos autók

A környezettudatos működés jegyében hibrid hajtású gépkocsikkal egészült ki a Magyar Telekom autóparkja. A vállalat vezető munkatársai 2007 őszétől hibrideket is választhatnak céges gépkocsinak.

2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiánk fontos elemét képezi gépjárműflottánk átalakítása, így az évtized végéig a fosszilis üzemanyagok használatát legalább 70 százalékkal csökkentjük.

A flottával kapcsolatos éves adatok a Fenntarthatósági jelentésben megtekinthetők.

Bázisállomások szabadlevegős hűtése

A bázisállomások energiahatékony hűtési módját 2006-ben vezettük be, és azóta számos konténeres állomáson használjuk. A Magyar Telekom által szabadalmaztatott újszerű műszaki fejlesztés célja a hálózat energiafogyasztásának radikális csökkentése, a hálózati üzembiztonság növelése. A megoldás lényege, hogy a bázisállomások hűtését ellátó klímagépek közvetlen szabadhűtéssel működnek, ami üzemidejük 40–75%-os csökkenésével jelentős energia megtakarítást hozott. A fejlesztésről részletesen a 2006-os Fenntarthatósági jelentésben számoltunk be.

Szél- és napenergia a bázisállomásokon

A bázisállomások alternatív energiával való ellátását biztosítandó szélkereket és napkövető napelemeket szerelünk fel kísérleti jelleggel, melynek egyik célja, hogy tapasztalatot szerezhessünk az alternatív energia felhasználásának lehetőségeiről a különböző évszakokban és időjárási körülmények között.