ADS központ kiváltás

innovacio_ads_kozpont_kivaltas


Az ADS kiváltási projekt az első Magyarországi digitális telefonközpontok kiváltását és mintegy 130 ezer hagyományos, analóg telefonvonal átkötését valósította meg az IMS (azaz IP Multimedia Subsystem) vezérlésű MSAN berendezésekre. A tesztek 2009 áprilisában kezdődtek. 

A fejlesztés során a szakemberek úgy kötötték át a volt ADS központot használó előfizetőket korszerű IP alapú (IMS+MSAN) hálózatra, hogy az ügyfeleknél nem kellett még a hagyományos telefonkészülékeket sem kicserélni. Mindez a szolgáltató számára költségcsökkentést (villamos energia, rendszertámogatás, hely felszabadítás) és hosszútávú költséghatékony üzemeltetést jelent. Az ügyfelek az átkapcsolásból nem érzékelnek semmit, viszont a fejlesztések további hatásaként a szélessávú szolgáltatások elérését is biztosítjuk az eddig ebből kizárt helyszíneken. 

A rendszer legfontosabb részei műszaki szempontból: az IMS, mint vezérlő, az IP hálózat, ami az IMS és MSAN közötti kommunikációt biztosítja, illetve az MSAN (Multi Service Access Node), ami ez előfizető (réz-)vonalakat fogadja és táplálja a telefonkészülékeket.

Aktualitás, újdonság

A projekt a lezáró szakaszában van: minden berendezés üzemben, az előfizetői vonalak átkötése kész. 2010. szeptember 27-n az utolsó helyszínen, Szombathelyen is átkötötték az előfizetőket az új rendszerre, majd november végén a régi, ADS telefonközpontokat kikapcsolták.