HSPA+

innovacio_hspa


Mivel a 3G (UMTS) alapokra épülő HSPA mobiltechnológia elérte a maximumot, ezért következő lépésként tesztjelleggel bekapcsoltuk a HSPA+ és vele együtt az E-UL phase2 megoldásokat, amelyek le-és feltöltés irányban is nagyobb adatátviteli sebesség elérését teszik lehetővé. 

A projekt célja ennek a nagyobb adatátviteli sebességet lehetővé tevő technológiának a tesztelése volt. A HSPA+ bevezetéséhez/teszteléséhez teljesen új berendezések telepítése nem szükséges, de pl. IP alapúra kellett módosítani a bázisállomások és a központok közötti átviteli utakat. A HSPA+ használata minden előfizetőnk számára hozzáférhető, a HSPA+ képességű cellák ellátási területén bármilyen T-Mobile internet előfizetéssel, amennyiben HSPA+ képes készülékekkel veszi igénybe a szolgáltatást.

A teszthálózat 2010 szeptembere óta működik.

Az innovációval kapcsolatos információk:

  • Nagyobb adatátviteli sebesség elérése
    a.) A szabvány szerint 21Mbit/s elméleti maximális sebesség elérését is lehetővé teszi
    b.) HSPA+ bevezetésével alkalmazás szinten, átlagosan elérhető letöltési sebesség 13 Mbps
    c.) Az E-UL bevezetésével az alkalmazásszintű feltöltési sebesség átlagosan 3,6Mbps
  • A fejlesztés során az átviteltechnikai hálózatot bővítik illetve átalakítják IP alapúra, a nagyobb letöltési sebesség elérése érdekében.
  • A csökkenő TTI (Transmission Time Interval) miatt a válaszidő RTT (Round Trip Time) is jelentősen csökkent, ami a felhasználói élményt erősen javítja.
  • HSPA+ képes mobil eszközök szükségesek. (Jelenleg a Magyar Telekom által forgalmazott készülékek közül Mobile Broadband Stick VI. és a Huawei E1820-as készülékek támogatják a HSPA+-t.)

Aktualitás, újdonság

2010. szeptember 28. A T-Mobile hálózatán, Budapesten több helyen és néhány főváros környéki településen ettől a naptól elérhető a HSPA+ adatátvitel.A T-Mobile és az Ericsson szakemberei által kiépített rendszer a főváros II., VII. X., IX. és XIV. kerületeinek egyes helyein, Pilisvörösváron, Gödöllőn, valamint Gyömrő és Kerepes nagy részén, illetve az utóbbi két település környékén érhető el.