UBCS

innovacio_ubcs


A UBCS projekt egy egységes üzleti kommunikációs rendszer létrehozását célozza, amelyet integráltunk a megszokott PC-s irodai környezettel. A Magyar Telekom számára a projekt egy egységes eszközt biztosít a hatékony munkavégzéshez, valamint lehetővé teszi a költségek csökkentését a régi telefon-alközpontok számának radikális csökkentésével, illetve az utazási költségek mérséklésével. Az új eszközök használata a vállalat működésének hatékonyságát javítja, ami végső soron az ügyfelek számára is érezhetővé válik. A teszt 2009 elején kezdődött, az éles rendszert a Magyar Telekom dolgozói 2010. május 1-től vehetik igénybe. 

A UBCS rendszernek több fontos része van. Az azonnali üzenetküldéssel a felhasználó egy, vagy több partnerének azonnali írásos üzenetet küldhet, az interneten megszokott alkalmazásokhoz hasonlóan. A rendszer lehetőséget biztosít a számítógépen keresztüli hang-, és videóhívások kezdeményezésére, hívások fogadására, azok átirányítására és átadására, felváltva ezzel az asztali telefonkészüléket. A konferenciaszolgáltatással a felhasználók egyszerűen ütemezhetnek, vagy ad-hoc módon indíthatnak audio-, videokonferenciákat, valamint csatlakozhatnak ilyen konferenciákhoz. A beszélgetésekhez csatlakozhat a Magyar Telekomon kívüli személy is. A desktop-megosztás szolgáltatással a felhasználó megoszthatja az asztalát egy munkatársával vagy egy teljes munkacsoporttal közösen végzett munkához, például a dokumentumok megvitatásához vagy közös szerkesztéséhez. A Jelenlét információ segítségével a felhasználó a partner jelenléti állapotát ellenőrízheti, megállapíthatja, hogy a partner elérhető-e kommunikáció céljából, valamint nyomon tudja követni a partnerek állapotának változásait úgy, hogy a rendszer riasztást jelenít meg, amikor a partner állapota „Szabad” vagy „Nem érhető el” értékűre vált. 

Aktualitás, újdonság

Az elindulása óta folyamatosan kerülnek a rendszerbe a felhasználók, jelenleg 3500-an használjuk a Magyar Telekomon belül. Hosszú távon a teljes Magyar Telekom kommunikációja erre épül majd (néhány speciális területet kivéve, pl. ügyfélszolgálati call-center). Cél, hogy a cégcsoporton belüli, most kiépülő hasonló rendszerek összekötésével ne csak a Magyar Telekomon belül, hanem az egész Deutsche Telekom csoporton belül elérhetőek legyenek ezek a szolgáltatások.