IPv6-os hálózatok - Magyar Telekom csoport

Az IPv4-ről

Az internet által világszerte összekötött több millió számítógép és hálózati végpont (például nyomtatók, kamerák, mobileszközök, stb.) kommunikációja egy egységes nyelv, illetve rendszer által történik, amit Internet Protocol-nak, röviden IP-nek nevezünk. Ebben a rendszerben a hálózati végpontok (számítógépek, nyomtatók, kamerák, mobileszközök stb.) ún. IP-címmel kerülnek beazonosításra, amely jelenleg negyedik generációját éli, innen ered neve: IPv4.

Az IPv4 cím például a következőképp például így nézhet ki: 84.2.36.220

Ebben a formában minden egyes tag 8 bitet jelöl, és minden bit kétféle értéket mutathat (0-t és 1-et), vagyis egy tag 2 8-féle alakot vehet fel. Így ez a fajta számozás 2 32 mennyiségű különböző IP-címet tud megkülönböztetni.

Kezdetben ez a címzési mód kiválóan megfelelt, azonban a világháló előre nem látott ütemű növekedése következtében a hálózati szakemberek egyre több problémába ütköznek. Az egyik ilyen az, hogy nem elégséges a kiosztott címek mennyisége. Másodpercenként kerülnek kiosztásra a 4-es verziójú IP-címek, melyek előzetes becslések szerint rövid időn belül elfogynak. Valamint többek között az is gondot jelent, hogy ez a protokoll nem támogatja a mobilitást, illetve nincs lehetőség a protokollba beépített titkosítás támogatására.

Ezek megoldására jött létre az IPv6. Azonban az IPv6 bevezetését megnehezíti az a tény, hogy a kétféle verzió, noha sok mindenben hasonlítanak, különböző módon kezelik a hálózaton továbbított adatcsomagokat, így egymással egy időben nem tudnak közvetlenül együttműködni.

Néhány szó az IPv6-ról

Az IPv6 (Internet Protocol version 6; 6-os verziószámú Internet Protokoll) az IPv4 következő verziója. Az IPv4 32 bites címzése helyett az IPv6 128 bitet használ címzésre, ami elméletileg 2 128 cím kiosztását teszi lehetővé, és ezzel hosszú távú megoldást kínál az IPv4 címek használata során felmerült problémák többségére.

Az IPv6 cím például a következőképp nézhet ki: 2001:4C48:100:162:8C40:CCB:1FC0:1723

A 128 bites IPv6 címet 8 darab kettősponttal elválasztott, maximum 4 számjegyből álló hexadecimális szám formájában szokás megjeleníteni, ahol a tagok egyenként 16 bitet jelölnek.

Így minden egyes a hálózatra csatlakoztatott eszköz publikus, globálisan egyedi és az interneten továbbítható IPv6 címmel rendelkezhet, ami szükségtelenné teszi a mai IPv4 hálózatokban, a tűzfalak és routerek által használt kiegészítő címfordító szolgáltatását (NAT - Network Address Translation). Erre ma azért van szükség, hogy egy-egy alhálózat központi eleme, például egy router takarékosságból csak egy egyedi IPv4 IP-címet kapjon, majd egy beépített funkció segítségével az alhálózat egyes végpontjainak ő adjon egyedi azonosítókat, ami azonban az interneten már nem egyedi.

Az IPv6 előnyei az IPv4-hez képest

Az IPv6 azon felül, hogy jóval nagyobb címtartománnyal rendelkezik, számos más előnyt birtokol az IPv4-hez képest:

  • Az IPv6 a protokollba beépítetten támogatja a multicast 1  továbbítást, míg IPv4 esetében ez a tulajdonság opcionális.
  • Az IPv6 eszközök a hálózat összes alhálózatára kapcsolt kliensnek beállítanak egy csak lokálisan elérhető és érvényes IPv6 címet , amely lehetővé teszi, hogy címkiszolgáló és útválasztó (router) jelenlététől függetlenül is kommunikálni lehessen az azonos alhálózaton lévő végpontokkal. 2
  • Biztonsági megoldások tekintetében, az IPsec támogatás (hitelesítés és titkosítás) kötelezően része az IPv6 protokollnak, míg IPv4 esetében ez a tulajdonság opcionális.
  • IPv4 esetében az adatcsomagok méretének felső korlátja 64 kB (kilobyte), míg az IPv6 esetében ez 4GB (gigabyte) méretig növelhető, amely jelentősen megnövelheti az adatátviteli sebességet.

Az IPv6-ról további részletes információ található:

Az alábbi oldalakon tesztelheti, hogy Önnél működik-e már a szolgáltatás:

IPv6-on működő alkalmazások és szolgáltatások

Napjainkra már számtalan alkalmazás támogatja az IPv6-ot, hosszú lenne felsorolni mindegyiket. A teljesség igénye nélkül az alábbi angol oldalakon megtalálhatja, hogy milyen operációs rendszerek és hálózati alkalmazások képesek együttműködni az új protokollal:

Operációs Rendszerek

Hálózati alkalmazások

A Google és az IPv6 (Google over IPv6)

A világ vezető internetes keresője, a Google is mindent megtesz azért, hogy szolgáltatásai IPv6 protokollon keresztül is elérhetőek legyenek. Pillanatnyilag IPv6 protokollon keresztül maga a Google kereső (kép, blog és kód keresés), Google Alerts, Google Docs, Google Finance, Gmail, Google Health, iGoogle, Google News, Google Reader, Picasa és Google Maps szolgáltatások működnek.

A Google IPv6-on történő működéséről bővebb információ a http://www.google.com/intl/en/ipv6/ oldalon található (angol nyelven).

1 A multicast olyan összeköttetési mód az interneten, amely a hagyományostól (unicast) eltérően nem két gép, hanem tetszőleges számú gépből álló csoport tagjai között teremt kapcsolatot. Ilyen esetekben az adatokat nem kell minden gépnek külön-külön elküldeni, hanem elég csak egyszer a csoportcímre, ami jelentős sávszélesség megtakarítást eredményez a unicast móddal szemben.

2 Emellett az IPv6 támogatja a hálózati címek állapotfüggő (DHCPv6) és állapotmentes automatikus konfigurálását (SLAAC - Stateless Address Autoconfiguration). Ez utóbbi segítségével az IPv6 kliensek képesek önmaguknak globálisan is elérhető és egyedi címet is generálni és konfigurálni miután csatlakoztak egy IPv6 hálózathoz és útválasztóhoz.