Sajtóközlemények

A Matáv 1998-as telefondíjai

Budapest, 1997. december 20.

A MATÁV 1998-ban átlagosan 16,0 százalékkal emeli hatósági telefondíjait. A kiszámíthatóság és a tervezhetőség érdekében ezek a díjak jövőre is csak egyszer, január elsejével fognak emelkedni. Reálértékben a telefontarifa emelések az elmúlt évek folyamán csökkenő tendenciát mutatnak, különös tekintettel igaz ez a távolsági és nemzetközi hívásokra. 1998. január 1-jétől néhány ponton változik a telefondíjak szabályozása. Ezek közül az előfizetők szempontjából legfontosabbak a következők:

  • Termelékenységi tényező épült a Matáv árszabályozásába, ami arra köteleaazi a Matáv-ot, hogy hatékonyságjavulását - mérsékeltebb áremelés formájában - ossza meg a fogyasztókkal. Ezáltal a Matáv díjai átlagosan 2%-kal alacsonyabbak lesznek, mint más távközlési szolgáltatók díjmaximumai.

  • A korábbi június/júniusi ipari árindexről a szabályozás a szeptember/szeptemberi fogyasztói árindexre tért át. Ez - a lassuló infláció miatt - további csökkenést jelent az árindexben.

A havi előfizetési díjak átlagosan 16,6%-kal, ezen belül a lakossági díjak 13,6%-kal emelkednek. Egy lakossági fővonal havi előfizetési díja a jelenlegi 1200 Ft helyett 1375 Ft lesz áfával. A lakossági előfizetési díjak továbbra is tartalmaznak 20 ingyenes impulzust, amelynek értéke a mai 180 Ft-ról 208 Ft-ra növekszik. Ez a kedvezmény nem csak helyi beszélgetésekre, hanem bármely irányban (helyi, távolsági, nemzetközi) felhasználható.

A beszélgetési díjak a Matáv-nál átlagosan 16,9 %-kal emelkednek. Ezen belül nagyobb arányban a helyi hívások, kisebb mértékben a távolsági és nemzetközi hívások. Egy 3 perces helyi beszélgetés az idén az esti órákban 11,25 Ft-ba került áfával előfizetői állomásról, míg január elsejétől ugyanezért a hívásért 13 Ft-ot kell fizetni.

A távolsági csúcsidejű díj mindössze 3,9%-kal emelkedik, ez teszi ki az összes forgalom mintegy 20%-át. Nagyobb mértékű áremelésre került sor az éjszakai tarifáknál, amelynek oka, hogy nemzetközi összehasonlításban Magyarországon kiugróan nagy a különbség a napszaki díjak között, így ennek mérséklése vált szükségessé.

A nemzetközi hívásoknál 160 Ft-ról 120 Ft-ra csökkent a 3. díjzóna díja. Ezáltal 1998-tól 25 %-kal csökkennek pl. az USA-ba, Kanadába, Ausztráliába, Brazíliába és Izraelbe menő hívások díjai. Zónaátsorolással további 20 ország került alacsonyabb díjzónába, s csupán 1 (Oroszország) magasabba.

A beszélgetési díjak emelkedése 1998-ban impulzusidő változással és impulzusdíj emelkedéssel valósul meg.

Az impulzusdíjak értéke 1997 áfával 1998 áfával
Előfizetői állomásról 11,25-Ft 13,00-Ft
Kártyás nyilvános állomásról 15,00-Ft 16,00-Ft
Érmés nyilvános állomásról (változatlan) 20,00-Ft 20,00-Ft
A telefonkártyák díja januártól áfával  
50 egységes 800 Ft
120 egységes 1800 Ft

A MATÁV a 120 egységes kártya árából 120 Ft engedményt ad. A telefondíjak emelkedésének ütemét jelentősen meghaladta a Matáv szolgáltatásainak bővülése, színvonala és a telefonellátottság javulása.

Vállalatunk jelentős eredményeket ért el az elmúlt években a hazai telefónia gyors ütemű fejlesztésében. 1997-ben több mint 200 ezer vonalat kapcsoltunk be, így 1997 végéig a Matáv vonalak száma meghaladta a 2,3 milliót. A telefonellátottságot 100 lakosonként több mint 30-ra, Budapesten több mint 45-re emeltük. Ez a régióban magasan a leggyorsabb ütemű növekedés, a környező országokénak legalább a kétszerese. Minőségi ugrást jelent a hálózatunk 100 %-os automatizáltsága és a digitalizáltság 68 %-os aránya. Ez a legmagasabb a térségben, és megelőztünk több nyugat-európai államot is. 1997-ben mindenütt felszámoltuk a várólistát. Üzleti ügyfeleink részére tovább bővítettük a korszerű üzleti kommunikációs szolgáltatásaink választékát. Teljessé vált a kínálati piac, hiszen a vonalakkal együtt távközlési szolgáltatásaink is mindenkinek elérhetőek.

A január havi telefonszámlán már az emelt havi előfizetési díjak fognak megjelenni. Akik a forgalmi díjakat naptári hónapra fizetik, ott a beszélgetések még decemberi áron szerepelnek. Ahol a számlák kereszthónaposak, ott értelemszerűen a számla a decemberi forgalmat a decemberi díjjal, a januári forgalmat a januári díjjal tartalmazza. A díjak változásáról az előfizetők a számlával kapnak bővebb tájékoztatást.