Sajtóközlemények

A Matáv bevezeti az internet protokollon keresztül folytatott nemzetközi távhívást

Budapest, 1998. december 3.

1998. december 3-án a Matáv - elsőként Magyarországon - bevezeti az internet protokollon keresztül folytatott, kedvezményes nemzetközi hívásokat lehetővé tevő szolgáltatást, a Matáv IP Tel kártyát. A szolgáltatás kísérleti jelleggel, zárt körben indul, a Matáv három hónap múlva, a tapasztalatok értékelése után dönt a kereskedelmi bevezetésről.

A MATÁV, Magyarország vezető távközlési szolgáltatójaként törekszik arra, hogy szolgáltatási területén bevezesse a nemzetközi piacon megjelenő legújabb termékeket és szolgáltatásokat.
A MATÁV IP Tel kártya segítségével a Matáv aktuális tarifáinál 20%-kal olcsóbban lehet nemzetközi hívásokat bonyolítani néhány, az ügyfelek számára kiemelten fontos országba. Bár a hívások részben az internet protokollon haladnak át, nincs szükség sem számítógépre, sem internet-hozzáférésre. A rendszert egy helyi díjért hívható Kék számon keresztül lehet elérni. Az automata bejelentkezésekor be kell billentyűzni a kártya számát, a PIN-kódot és a hívni kívánt telefonszámot. A kísérleti kártya nem tölthető fel, mindössze a sorszámot és a PIN kódot hordozza.
Az internet protokollon keresztül zajló telefonálás annyit jelent, hogy a hangot nem a hagyományos kapcsolt hálózaton, hanem adatátviteli hálózaton keresztül továbbítják. A hang digitalizált formában az interneten át jut el a hívott félhez. Az internet és a hagyományos telefonhálózat közötti kapcsolatot központok teremtik meg. A szolgáltatás hangminősége várhatóan eléri a GSM minőséget.

A Deutsche Telekom T-NetCall kísérleti projektjének technikai háttere teszi lehetővé, hogy a Matáv IP Tel kártyával Magyarországról elsőként lehessen IP telefonálást folytatni számítógép, modem és internet-kapcsolat nélkül.