A Matáv 1999-es telefondíjai, újdonság az időalapú számlázás

Budapest, 1998. december 9.

A MATÁV jövő évi átlagos díjemelkedésének mértéke alacsonyabb lesz, mint az 1999. évi infláció. A vállalat a hatékonyság javulásából származó hasznot ilyenformán megosztja ügyfeleivel. A vállalat 1999. január 1-jétől szolgáltatási területén bevezeti az időalapú számlázást, amely már elterjedt a világ fejlettebb országaiban, ahol a távközlési piac liberalizált.

A MATÁV 1999. január 1-jétől átlagosan 10,5 százalékkal emeli hatósági telefondíjait. A MATÁV teljes szolgáltatási körét tekintve a jövő évi átlagos áremelkedés 8-8,5 % körül fog alakulni, ami jelentősen alatta marad a legoptimistább infláció-előrejelzéseknek is. Reálértékben a Matáv szolgáltatási területén a telefontarifa-emelések az elmúlt évekhez hasonlóan jövőre is csökkenő tendenciát mutatnak, különös tekintettel igaz ez a belföldi távhívásokra és a nemzetközi hívásokra. Jelentősen csökken a belföldi távhívások díja a nappali időszakban (reggel 7-től 18 óráig), s az 1998. évi díjaknál olcsóbb lesz valamennyi szomszédos, nyugat-európai, az Amerikai Egyesült Államokba és más észak-amerikai országokba irányuló nemzetközi hívás.

Minden lakossági előfizető havi bruttó 300 Ft forgalmi díjkedvezményben részesül. Valamennyi belföldi hívás esetében azonos lesz a hívás díja a csúcs- és nappali időszakban. A nappali időszakban az eddigi gyakorlattól eltérően azonos lesz valamennyi, azonos körzetszámú állomásra irányuló hívás díja. Csökken valamennyi nem helyi, de primer körzeten belüli hívás díja is a nappali időszakban.

Az év első három hónapjában is érvényben marad az internetezők körében népszerű éjszakai kedvezmény, amely szerint a díjküszöb elérése után a helyi hívásoknál a további folyamatos kapcsolattartás már ingyenes. 1999. január 1-jétől a díjküszöb bruttó 155 Ft (124 Ft+áfa) lesz. Újdonság viszont, hogy az 5 és 7 óra között, illetve 18 és 22 óra között kezdeményezett helyi hívásokra a díjküszöb elérése után 50 százalékos forgalmi díjkedvezményt nyújtunk.

A MATÁV 1999. január 1-jétől szolgáltatási területén bevezeti a pontosabb és áttekinthetőbb időalapú számlázást, amely már elterjedt a világ fejlettebb országaiban, ahol a távközlési piac liberalizált. Az új rendszer bevezetése nem jelent áremelést, megfelel a modern fogyasztói elvárásoknak és alkalmas lesz szolgáltatási csomagok és ehhez kapcsolódó kedvezmények bevezetésére. Az eddig nyújtott kedvezmények kiterjesztése mellett további jelentős kedvezményeket kíván a Matáv biztosítani az üzleti kommunikációs és adatátviteli szolgáltatások körében. Emellett számos új, kedvezményes akciónk a felhasználók széles körét fogja érinteni.

Az előfizetői hívások díját a jövőben a másodpercben mért időtartam határozza meg, tehát megegyezik a mért és díjazott hívás időtartama. A nemzetközi gyakorlatban is elterjedt módszernek megfelelően a forgalmi díjak két elemből - kapcsolási díj és percdíj alapon meghatározott beszélgetési díj - tevődnek össze. Az új módszer segítségével a tarifák érthetőbbek lesznek és könnyen összevethetők más szolgáltatók áraival is.

Az időalapú számlázás bevezetése megfelelő felkészülést jelent a távközlési piac liberalizációjához, illetve a költségalapú elszámolás bevezetéséhez.