Sajtóközlemények

A Matáv 1999-es telefondíjai

Budapest, 1998. december 23.

A MATÁV 1999-ben átlagosan 10,5 százalékkal emeli hatósági telefondíjait. A MATÁV teljes szolgáltatási körét tekintve a jövő évi átlagos emelkedés mértéke 8-8,5% lesz, ami jelentősen alatta marad a legoptimistább infláció-előrejelzéseknek is. Reálértékben a Matáv szolgáltatási területén a telefontarifa emelések az elmúlt évekhez hasonlóan jövőre is csökkenő tendenciát mutatnak, különös tekintettel igaz ez a belföldi távhívásokra és a nemzetközi hívásokra. Újdonság, hogy a vállalat 1999. január 1 jétől szolgáltatási területén bevezeti az érthetőbb és áttekinthetőbb időalapú számlázást, amely már elterjedt a világ fejlettebb országaiban, ahol a távközlési piac liberalizált. Az előfizetői hívások díját a másodpercben mért időtartam határozza meg, tehát megegyezik a mért és a díjazott hívás időtartama. A módszer segítségével a tarifák jobban érthetővé válnak és könnyen összevethetők más szolgáltatók áraival is. Az új rendszer bevezetése fontos lépést jelent a versenypiacra való felkészülésben.

A havi előfizetési díjak átlagosan 31,8%-kal, ezen belül a lakossági fővonalak díja 35,7%-kal, az ikervonalaké 8,7%-kal emelkedik. A gyakorlatban azonban egy lakossági fővonal havi előfizetési díja a jelenlegi 1375 Ft helyett 1512,50 Ft lesz áfával. Ez mindössze 10% áremelkedésnek felel meg, a különbözet abból adódik, hogy megszűnik az előfizetési díjban foglalt forgalmi díjkedvezmény (20 impulzusnak megfelelő ingyenes beszélgetési lehetőség).

A beszélgetési díjak a Matáv-nál átlagosan 5%-kal emelkednek. 2,2%-kal csökkennek a belföldi távolsági és nemzetközi hívások tarifái. A belföldi távolsági beszélgetések nappali díjai is csökkennek. Valamennyi belföldi hívás esetében a csúcsidőszak beolvad a nappali időszakba, azaz a hívás díja reggel 7 órától 18 óráig azonos lesz. A díjazási időszakok száma a Matáv szolgáltatási területén háromra - nappali, kedvezményes és éjszakai időszak - csökken. A helyi hívások díjának átlagosnál nagyobb mértékű emelésével mérsékelni kívánjuk a különbséget a helyi, a távolsági és nemzetközi hívások díjai között. Ez a díjkiegyenlítési tendencia megfelel a fejlettebb országok távközlési tarifa struktúrájának.

A nemzetközi hívások díjai 1999-től átlagosan 1,2%-kal csökkennek, így a telefonálás pl. a következő országokba lesz olcsóbb: a szomszédos államok, az összes európai ország, Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, stb

A MATÁV 1999. január 1-jétől szolgáltatási területén bevezeti az érthetőbb és áttekinthetőbb időalapú számlázást. Az új rendszer bevezetése nem jelent áremelést, megfelel a modem fogyasztói elvárásoknak és alkalmas lesz szolgáltatási csomagok és ehhez kapcsolódó kedvezmények bevezetésére. Az eddig nyújtott kedvezmények kiterjesztése mellett további jelentős kedvezményeket kíván a Matáv biztosítani az üzleti kommunikációs és adatátviteli szolgáltatások körében. Emellett számos új, kedvezményes akciónk a felhasználók széles körét fogja érinteni.

A nyilvános állomásokról indított hívások továbbra is impulzus alapon kerülnek díjazásra. 1999-ben is kétféle telefonkártyát árusít majd a Matáv: 800, illetve 1800 forintosat.

A díjak változásáról az előfizetők a januári számlával kapnak bővebb tájékoztatást.