Kábeltévés szolgáltatást indít a Matáv

Budapest, 1998. július 1.

A MATÁV megkezdte kábeltelevíziós szolgáltatását. A szolgáltatás egyelőre Budapest hat kerületében lesz elérhető. Ezzel az új szolgáltatással megoldódik a hat dél-pesti kerület korszerű kábeltévé-szolgáltatással való ellátása.

A MATÁV, a Magyar Kábeltelevíziós Hálózatok Szövetségének (MKHSZ) tagja azok után döntött a szolgáltatás indítása mellett, hogy hat dél-pesti kerületben (X., XVI., XVII., XVIII., XX. és XXIII.) igény mutatkozott egy korszerű kábeltévé-hálózat kiépítésére. A hálózatépítési munkálatok 1998 tavaszán kezdődtek, a mai naptól megkezdődnek a bekapcsolások, a jövő év végére pedig megvalósul a kerületek teljes lefedése.

Az újonnan létesített hálózat Magyarország egyik legjobb hálózata. A csillagpontos hálózat előnye, hogy az előfizetők egymástól függetlenül kapcsolódnak a hálózathoz (a rendszer egy ponton történő esetleges meghibásodása nem befolyásolja a teljes hálózat működését). A nagy sávszélesség rendkívül jó kép- és hangminőséget biztosít. Induláskor 34 programot tartalmaz a kínálat, a későbbiekben azonban akár 80-ra is növelhető a programok száma. A hálózaton keresztül 10 rádióadó is fogható. Három, 14, 24, illetve 34 programot tartalmazó, 480,- és 1200,- forint közötti havi díjú programcsomagból lehet választani, a csatlakozási díj induláskor 12.500,- forint.

A MATÁV az üzleti és a szabályozási szempontok mérlegelését követően, az Európai Unió vonatkozó ajánlásait is figyelembe véve 1998. július 1-jével MATÁVkábelTV Kft. néven leányvállalatot hozott létre. A MATÁVkábelTV 1999. január 1-jétől kezdődően nyújt majd kábeltévé szolgáltatást. 1998 folyamán a Matáv nevében értékesíti a programcsomagokat, és az év végéig fokozatosan átveszi a szolgáltatással kapcsolatos tevékenységek végzését.