Sajtóközlemények

A Matáv segítségével folytathatják működésüket a telefonos segélyszolgálatok

Budapest, 1998. június 4.

1998. július 1-jétől a telefonos segélyszolgálatok egységes rendszerű telefonszámokon érhetők el. A segítségre szorulók zöld számon ingyenesen hívhatják a szolgálatokat, a hívások díját a segélyszolgálatok fizetik. A mai ülésén a Matáv Adományozási Kuratóriuma a költségek kiegyenlítésére fordítható jelentős támogatás nyújtásáról határozott.

A telefonos segélyszolgálatok többsége a 06-80-505 kezdetű számon lesz elérhető a jövőben. Az 505 az SOS-re utalva segíti a szám könnyebb megjegyezhetőségét (azt ezt követő három számjegy az egyes szolgálatok egyéni telefonszáma). A szolgálatok a Matáv Adományozási Kuratóriumához nyújthattak be pályázatot a telefonszámlák fedezésére, mely szervezet évente jelentős összeget ítél meg karitatív, szociális és egészségügyi célokra.

A MATÁV a szolgálatok túlnyomó részét tömörítő két országos szövetséggel (a LESZ - Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgáltatok Szövetsége, valamint a GYITOSZ - Magyar Gyermek és Ifjúsági Telefonos Lelkisegély Szolgálatok Országos Szövetsége) együtt alakította ki a pályázatok elbírálási rendszerét, melynek eredményeképp minden pályázó szolgálat támogatásban részesült.

A szervezeteknek együttesen nyújtott több mint 10 millió forintos támogatás hat hónapra, az esztendő végéig szól. A szolgálatok a támogatás teljes összegét előre megkapják. A későbbiekben a támogatásra évente egyszer, maximum 12 hónapos időtartamra lehet majd pályázni.

A LESZ és a GYITOSZ illetékesei nagyra értékelik a Matáv támogatását a szolgálatok munkájának segítésében, hiszen a támogatási rendszerrel a Matáv lehetővé teszi a segélytelefonok további működését. Mint Farkas Imre, a GYITOSZ elnöke elmondta: "A MATÁV illetékeseivel történt egyeztetések folyamán érezhető volt a gyermekek és az elesett emberek sorsa iránti érzékenység, a jövő generációja iránti felelős elkötelezettség. Ezzel az új támogatási rendszerrel mindenki számára megnyugtató, hosszú távú korrekt együttműködés alakult ki. Ez pedig azért is fontos, mert csak a GYITOSZ szolgálatai országos viszonylatban évi 20-25 ezer hívást fogadnak és az elmúlt évben közel 300 fiatalnak adták vissza az élethez való hitet." Buza Domonkos, a LESZ alelnöke hozzátette: "Reméljük, hogy a Matáv nagyvonalú hozzájárulása a támogatásra hivatott népjóléti tárcát, az államigazgatási szerveket, más szervezeteket és vállalatokat is cselekvésre, hozzájárulásra ösztönöz."