Sajtóközlemények

20 éves a magyar űrtávközlés

Budapest, 1998. március 19.

Az első magyar űrtávközlési földi állomás alapításának és fennállásának 20 éves évfordulóját a Matáv 1998. március 20-án ünnepli. Az ünnepség helyszíne a taliándörögdi űrtávközlési földi állomás.

Az állomás korszerű digitális hálózaton át többirányú elérhetőséggel csatlakozik a nemzetközi telefonközpontokhoz és más felhasználókhoz, így kiinduló és fogadó pontja a nagy távolságot áthidaló televíziós csatornáknak és a kontinensen kívülre menő telefonforgalom egy részének

A MATÁV 1990-ben jogutódként vette át az állomást a Magyar Postától. A 90-es évektől kezdődően a Matáv a taliándörögdi állomáson jelentős fejlesztéseket végzett. Ide tele pítette az új Intelsat állomásokat is. A telephelyen jelenleg három űrtávközlési földi állomás működik:

  • Balaton 1 Az Interszputnyik rendszer atlanti-óceáni régiójában,

  • Balaton 2A Az Intelsat rendszer atlanti-óceáni régiójában,

  • Balaton 3A Az Intelsat rendszer indiai-óceáni régiójában.

Míg a kezdeti időkben az Interszputnyik rendszerben üzemelő állomás főleg a televíziózásban játszott szerepet, jelenleg a forgalom döntő részét az Európán kívülre irányuló nemzetközi kapcsolt telefonforgalom adja.

Az űrtávközlési rendszer biztosította adatátviteli sebesség 512 Kbit-től 2 Mbit-ig terjedhet. Ez a gyakorlatban 8-30 telefoncsatorna forgalmának felel meg.

A taliándörögdi állomás a Föld távoli területeivel biztosít összeköttetést, jelenleg a partnerországok száma 16. A földi állomásokon keresztül lehetőség van közepes és nagy sebességű adatátvitelre, interkontinentális műholdas televíziós közvetítésre és telefoncsatorna-átvitelre a világ több mint száz országába: Sydney-től Rióig, Fokvárostól Montrealig.