Sajtóközlemények

Ulrich Schaumann-t, a Matáv műszaki vezérigazgató-helyettesét Széchenyi díjjal tűntették ki

Budapest, 1998. november 27.

Ulrich Schaumann, a Matáv műszaki vezérigazgató-helyettese öt éves megbízatása lejártával visszatér Németországba. Visszatérése alkalmából a magyar távközlés fejlesztésében játszott szerepe elismeréseként Széchenyi díjat kapott. 1999. január 1-jétől a Matáv műszaki vezérigazgató-helyettese Manfred Ohl lesz, aki eddig a Deutsche Telekom Műszaki Hálózatok ágazatát vezette.

Tegnap este Bölcskei Imre, a Közlekedési, Vízügyi és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára, Németország budapesti nagykövete, valamint a Matáv vezetőinek részvételével került megrendezésre Ulrich Schaumann ünnepélyes búcsúztatása. Az ünnepségen a helyettes államtitkár Katona Kálmán miniszter nevében Széchenyi díjat adományozott a Matáv műszaki vezérigazgató-helyettesének.
Ulrich Schaumann 1993 szeptemberében érkezett Magyarországra. A MATÁV privatizációjára kiírt tenderben projekt menedzserként irányította a Deutsche Telekom - Ameritech konzorciumban a DT privatizációs tenderét kidolgozó csapatot. A konzorcium tulajdonszerzése után műszaki vezérigazgató-helyettesnek nevezték ki. A MATÁV-nál eltöltött évei alatt példátlan mértékű fejlesztések történtek. 1995-ben több mint 320.000 új vonalat kapcsolt be a vállalat, amely a mai napig az egy év alatt történt legnagyobb mértékű hálózatfejlesztésnek számít Magyarországon. Irányításával megtörtént a Matáv területén a telefonhálózat automatizálása. A telefonhálózat bővült többek között az ISDN és intelligens hálózati szolgáltatással, a 7-es jelzésrendszerrel és az SDH technológiával. A telefonhálózat mellett létesült számos nem telefonos hálózat is (pl. Flex-Com, rEDInet, MATÁVNet, MATÁVkábelTV, stb.), amelyek lehetővé teszik a Matáv számára, hogy új területeken jelenjen meg és bővítse tevékenységi körét.