Sajtóközlemények

A Matáv 1999. évi Közgyűlése

Budapest, 1999. április 28.

A MATÁV (NYSE: MTA.N, BÉT: MTAV.BU) 1999. április 28-án megtartotta évi rendes Közgyűlését.

A Közgyűlés meghallgatta és jóváhagyta az Igazgatóság jelentését a Társaság, valamint a Matáv Csoport 1998. évi gazdálkodásáról, vagyoni helyzetének alakulásáról. A nemzetközi számviteli szabályok (IAS) szerint a nyereség 62%-kal nőtt 1997-hez képest, és elérte a 58,3 milliárd forintot 1998-ban. A bevétel 25%-kal, 318,1 milliárd forintra emelkedett. A működési eredmény 30%-kal nőtt, és elérte a 96,1 milliárd forintot. A beruházások értéke 116,3 milliárd forint volt.

A részvényesek meghallgatták Straub Elek elnök-vezérigazgató értékelését a Matáv 1998-es teljesítményéről. Ebben egyebek mellett elmondta:

"1998 a Matáv első teljes tőzsdei éve volt. Vállalt feladatainkat sikeresen teljesítettük, a korábbi években megindult eredmény- és hatékonyságnövekedés 1998-ban is töretlenül folytatódott. Eredményként könyvelhetjük el azt is, hogy sikerült megszereznünk és megőriznünk a befektetők elismerését és bizalmát, melynek köszönhetően mára a Matáv a közép- és kelet-európai térség legnagyobb piaci értékkel bíró tőzsdei vállalatává vált."

A MATÁV 1998-as eredményeinek fő forrása az ügyfélkör és a szolgáltatások folytatódó, jelentős bővülése volt. Mintegy 268 ezer új vonalat kapcsoltunk be az év során, így telefonfővonalaink száma 11%-kal nőtt, megközelítve a 2,7 milliót. Szolgáltatási területünkön a 100 lakosra jutó vonalak száma meghaladta a 35-öt. A hálózat digitalizáltságának aránya közel 76%-ra nőtt, ami lehetővé teszi a szolgáltatásminőség további javítását. Leányvállalataink mobiltelefon-előfizetőinek száma meghaladta a 640 ezret 1998 végén, így tovább erősítettük piacvezető pozíciónkat. Az adatátviteli és üzleti kommunikációs szolgáltatások piacán is fenntartottuk vezető pozíciónkat. A menedzselt bérelt vonali összeköttetések száma 60%-kal, az ISDN csatornák száma 83%-kal nőtt az elmúlt év során, az Internet-előfizetések számát pedig csaknem megháromszoroztuk.

Hálózataink bővítése mellett 1998-ban számos új szolgáltatást vezettünk be, ami a fogyasztói igények kielégítése mellett versenyhelyzetünk javításához és piaci részesedésünk bővítéséhez is hozzájárult. Ide tartozik a Világkártya, a Matáv CN vállalati magánhálózat, a kábeltelevízió, a vagyonvédelem, valamint a hálózati tartalomszolgáltatások, így például az Vizsla internetes kereső és az Origo hálózati kiadvány.

Folytattuk nagyszabású ügyfélszolgálati programunk megvalósítását. 1998-ban három, teljeskörű kiszolgálást nyújtó telefonos ügyfélkapcsolati központot hoztunk létre, amelyek számítógépes adatbázisok alapján naprakész tájékoztatást képesek nyújtani, és kibővített munkaidőben állnak ügyfeleink rendelkezésére. Ügyfeleink jobb kiszolgálása érdekében kibővítettük értékesítési csatornáinkat is: 1998-ban hét helyen nyitottunk MATÁV Pont kiskereskedelmi üzleteket, továbbá sűrítettük viszonteladói és ügynökhálózatunkat. A felsoroltak és sok más intézkedés eredményeként szolgáltatásaink színvonala nagymértékben javult.

A részvényesek 8 forint egy részvényre jutó osztalékot hagytak jóvá, ami közel 8,3 milliárd forint kifizetését jelenti az 1998. évi nyereségből. Az osztalék kifizetésének kezdő napja 1999. június 1.

A Közgyűlés módosításokat fogadott el a Társaság Alapszabályában. A módosítások elsősorban a szervezetkorszerűsítés, valamint a társasági jog és az értéktőzsdei szabályozás változása miatt váltak szükségessé.

A Közgyűlés úgy döntött, hogy a Társaság saját részvényeket vásárolhat, legfeljebb az alaptőke 0,5%-a mértékéig, az aktuális napi tőzsdei áron. A döntést az új társasági törvény rendelkezései indokolják.

A részvényesek ezután megválasztották az Igazgatóság és a Felügyelő Bizottság tagjait.

A MATÁV Igazgatóságának tagjai:

Straub Elek, Timothy J. Cawley, J. Cliff Dodd, William J. Edwards, Moritz Gerke, Franz X. Hiergeist, Dr. Lajer Zsolt, Dr. Mark von Lillienskiold, Dr. Patai Mihály, Dr. Szász Károly, A. Vernon Weaver.

A MATÁV Felügyelő Bizottságának tagjai:

Dr. Csapodi Csaba, David A. Dohnalek, Paul B. Grosse, Dr. Horst D. Laubscher, Dr. Pap László, Joe Rosen, Szabó József , Varju György, Vermes Péter.

A Közgyűlés a Matáv könyvvizsgálójává választotta a PricewaterhouseCoopers Kft.-t, és jóváhagyta a Felügyelő Bizottság módosított, egységes szerkezetű ügyrendjét.