Sajtóközlemények

Lezárult Magyarország eddigi legjelentősebb informatikai kihelyezési pályázata

Budapest, 1999. augusztus 30.

A MATÁV 1999. augusztus 30-án eredményt hirdetett abban a nemzetközi tenderben, amelyben informatikai tevékenységének részleges kihelyezésére keresett informatikai vállalkozót. A tenderkiírás, amelyre világcégek kaptak meghívást, a stratégiainak nem minősülő belső informatikai szolgáltatásokra és az együttes piacra lépésre terjedt ki.

A közel két éve tartó nagy versenyben a több mint tíz felkért szállítóból a rövid listára három világcég került fel: a Compaq, az EDS és az IBM. Az ajánlati felhívásban első fázisként rögzített informatikai szolgáltatások biztosítására kiírt tendert az EDS nyerte meg, így a Matáv az EDS-nek ajánl szerződéskötési lehetőséget. A MATÁV szabványosítási törekvései miatt a Compaq és az IBM a vállalat előnyben részesített szállítója lesz a jövőbeni informatikai berendezés és alapprogram szállításoknál. Ez azokra az esetekre vonatkozik, amikor az ajánlott szolgáltatás vagy berendezés minősége, ára és egyéb feltételei azonosak a versenytársakéval és a beszerzés nem esik a közbeszerzési törvény hatálya alá.

Az együttes piaci fellépésre a Matáv nem választott stratégiai partnert. Ehelyett a távközlési és informatikai ismereteket egyaránt igénylő projekteket a társaság a feladatra legalkalmasabb informatikai cégekkel együtt, eseti megállapodások alapján valósítja meg a jövőben.

A mai eredményhirdetéssel sikeresen lezárult a térség eddigi legjelentősebb informatikai kihelyezési pályázata, amely jelentős hatással lesz a hazai informatikai piacra.