Sajtóközlemények

Teljesen kiépült a Matáv egyedülálló hálózatfelügyeleti rendszere

Budapest, 1999. december 6.

A mai napon átadták a Fehérvári úti hálózatvezérlő központban a Matáv és a Compaq Magyarország több milliárd forint értékű közös projektjének utolsó, a teljes hálózati forgalom és a CCS No. 7 jelzéshálózat menedzselését megvalósító egységét. Ezzel teljessé vált a Matáv új hálózatfelügyeleti rendszere, amely nemcsak a régióban, hanem a világon is egyedülálló megoldás. Különlegessége az integráltsága, azaz sokféle hálózati központ hibáit képes egyszerre figyelemmel kísérni.

A MATÁV a Kapcsolt Hálózat Üzemeltető és Vezérlő Rendszer (SNOMS - Switched Related Network Operation and Management System) kialakításáról 1997. március 24-én írta alá a szerződést. A beruházást a Matáv azzal a céllal indította útjára, hogy a fejlődő magyar és közép-kelet európai régió piacgazdasági igényeinek jobban megfelelő szolgáltatásokat biztosíthasson. A SNOMS rendszer fő feladata a Matáv-hálózat üzemeltetésének és vezérlésének centralizált módon történő biztosítása. A SNOMS rendszer két hálózatmenedzselő központban - Budapesten és Győrött - működik. Ezek a centrumok képesek egymás funkcióinak átvételére is. A két központ három üzemeltetési funkciót lát el: a tárolt program vezérlésű kapcsoló központok riasztásfelügyeletét, amely már 1998 végétől üzemszerűen működik, valamint a Matáv teljes távközlési hálózat-forgalmának és a CCS No. 7 jelzéshálózatnak a menedzselését, amelyet december 6-án adtak át. Ezáltal a Matáv teljes beszéd és jelzéshálózatának magas színvonalú felügyeletét és üzemeltetését nyújtja a Compaq által szállított TeMIP rendszer (Telecommunication Management Information Platform). A TMN (Telecommunication Management Network) nemzetközi szabványok teljesítésével a rendszer megfelel a Matáv hálózatmenedzselési stratégiájának, és lehetőséget ad a magasabb szintű szolgáltatási, számlázási és üzleti alkalmazások támogatására.

Az új rendszer bevezetésével a Matáv csökkenti üzemeltetési költségeit, és hatékonyabbá válik hálózatának üzemeltetése. A SNOMS rendszer egységes környezetet teremt a különböző gyártók, a különböző szolgáltatást nyújtó hálózatok és a különböző technológiájú rendszerek világában. Az előfizetők mindebből a bővülő szolgáltatásokat, a javuló színvonalat és a gyors, akár számukra észrevehetetlen hibajavítást érzékelik majd.