Budapestre érkezik a "Zene szemeinknek" Matáv Képzőművészeti Pályázat kiállítása

Budapest, 1999. február 25.

1999. február 25-én a Vigadó Galériában nyílik meg a "Zene szemeinknek" MATÁV Képzőművészeti Pályázat kiállítása. A vándorkiállítás utolsó, budapesti helyszínén 1999. március 8-áig láthatóak az alkotások. Mivel a Matáv közel 40 alkotást megvásárolt, a kiállítás bezárását követően ezeket a vállalat felújított székházában állítjuk ki, a többi visszakerül az alkotókhoz.

A MATÁV 1998 februárjában hirdette meg országos pályázatát hivatásos képzőművészek számára. Két kategóriában lehetett nevezni, a pályázat témája a zene volt, különös tekintettel a kommunikációra és az emberi kapcsolatokra.

A 213 művész 472 beérkezett pályaművének zsűrizése 1998. június 26-án Pécsett történt. A zsűri olyan neves szakemberekből állt, mint Bereczky Lóránd művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, Farkas Ádám szobrászművész, Mácsai István festőművész, Petrovics Emil zeneszerző és a Matáv részéről Nagy Bálint PR igazgató.

A zsűri a nyertesek munkáival együtt összesen 106 alkotást választott ki, melyek 1998 októbere és 1999 februárja között az ország négy vidéki városában (Pécs, Győr, Miskolc és Debrecen) vándorkiállításon vettek részt. A kiállítások eddigi helyszínein csaknem 30.000 látogató tekintette meg a festményeket és a szobrokat. A vándorkiállítás utolsó, budapesti állomásán 1999. február 25. és 1999. március 8. között láthatóak az alkotások. A kiállítás megnyitóján a Matáv Szimfonikus Zenekar lép fel.

A MATÁV közel 40 festményt és szobrot, összesen körülbelül 10 millió forint értékben megvásárolt az alkotóktól, így is támogatva a művészeket. A művek közül három a Matáv Zeneházban lesz látható, a többit a Matáv felújított Krisztina körút 55. szám alatti székházában állítjuk ki.

A szakmai kritika szerint a Matáv Képzőművészeti Pályázata egyedülálló kezdeményezés volt, melyben lehetőség nyílt egymástól teljesen eltérő művészeti ágak - a zene és a képzőművészet - ötvözésére, a közös pontok bemutatására.