Sajtóközlemények

Az utolsó budapesti rotary központot digitális központ váltja fel

Budapest, 1999. január 13.

A mai napon megtörtént az utolsó budapesti, Józsefvárosban még működő 7A2 típusú rotary központ digitális központtal történő kiváltása. Az ünnepségen Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere lekapcsolta az utolsó 7A2 központot. Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója köszöntötte az utolsó 7A2 előfizetőt és egy üzenetrögzítős telefonkészülékkel ajándékozta meg.

A legrégebbi rotary központot 1939-ben helyezték üzembe. Ez az Erzsébet központ volt. Ettől kezdve egészen a 60-as évekig telepítettek ilyen típusú központokat (Erzsébet, Ferenc, Krisztina, Lágymányos, Lipót, Óbuda, Teréz és Zugló) Budapest egész területén. Ezek a központok összesen csaknem 300.000 vonal kapacitással működtek.

Az egyre növekvő elvárásoknak megfelelően folyamatosan zajlott a központok korszerűsítése, majd a '70-es években alkalmassá váltak a belföldi és nemzetközi távhívás kezelésére.

Ezt követően egészen a 90-es évekig hosszabb szünet következett e központok fejlesztésben. A távközlés önállósodásával ekkor új lendületet kapott a fejlesztési tevékenység. A digitális központok és azok sokrétű szolgáltatásainak elterjedésével a 7A2 központokat is korszerűsíteni kellett. Nem lehetett lényeges különbség a más-más típusú központokról üzemelő telefonvonalak minősége között. Így került sor a 7A2 telefonközpontok elektronizálására.

A technika rohamos fejlődése miatt hamarosan kiderült, hogy ez a megoldás csak átmeneti, és a végső megoldás ezen központok teljes kiiktatása a hálózatból. A mai napon az utolsó budapesti 7A2 rotary központ kiváltása történt meg, ennek köszönhetően valamennyi budapesti előfizető korszerű központon keresztül telefonálhat.