Sajtóközlemények

Számváltozások

Budapest, 1999. május 28.

1999. június 1-jétől a Matáv szolgáltatási területén a hibabejelentő száma 03-ról 143-ra változik. A pontos időt a jelenlegi 080 helyett a 180-as hívószámon lehet majd meghallgatni. A régi számon a hívó az év végéig díjmentes hangbemondást kap az új hívószámról.

A MATÁV szolgáltatási területén, több körzetben az ügyfélszolgálatok egy részét eddig a 084-es hívószámon is el lehetett érni. A MATÁV komoly műszaki háttérrel kialakította egységes telefonos ügyfélszolgálatát, amely az 1212 számon ingyenesen hívható. A társaság a 084-es hívószámon elérhető szolgáltatását június 1-jétől megszünteti. A régi szám hívása esetén az év végéig díjmentes hangbemondás hívja fel a figyelmet a megváltozott hívószámra.

A Magyar Autóklubbal történt egyeztetés alapján a Klub segélyhívó száma június 1-jétől az eddigi 088 helyett országosan a 188-as számon hívható vezetékes és mobiltelefonról egyaránt. Egy hónapig a régi hívószám is működik, majd ezt követően az év végéig a telefonálók díjmentes hangbemondást kapnak a számváltozásról.

A számváltoztatást KHVM rendelet írja elő a szolgáltatók számára. Az európai országok többségében a 0-val kezdődő hívások távolsági kapcsolat felépítését vagy más szolgáltató (szolgáltatás) elérését jelentik. A MATÁV évek óta folyamatosan tér át a 0-val kezdődő hívószámokról az európai uniós követelményeknek megfelelő számozásra. Például a Tudakozó (198) és a segélyhívó számok (a mentőké 104, a tűzoltóké 105 és a rendőrségé 107) már háromjegyűek, és így nem 0-val kezdődnek. A Hírközlési Főfelügyelet (HIF) rendelkezése értelmében a távközlési szolgáltatóknak az első félév végéig kell elvégezniük az új számváltozással kapcsolatos feladatokat.