Sajtóközlemények

Nagy sikerrel zárult a Matáv Képzőművészeti Pályázata

Budapest, 1999. március 10.

1999. március 7-én zárta kapuit a "Zene szemeinknek" MATÁV Képzőművészeti Pályázat alkotásainak utolsó kiállítása a Vigadó Galériában, s ezzel lezárult a Pályázat fél éves országos kiállítás sorozata is.

Festészet kategóriában az I. helyezett Bak Imre, a II. Kéri László, a III. Barabás Márton, szobrászat kategóriában az I. helyezett Gaál Tamás, a II. Bocz Gyula, a III. helyezett pedig Deli Ágnes lett. A pályázat mindkét kategóriájában az első helyezett 750 ezer, a második 400 ezer, a harmadik pedig 250 ezer forint pénzjutalmat nyert.

A több mint 100 alkotást az ország öt városában több tízezer látogató tekintette meg. A budapesti kiállítás megnyitóján Várhegyi Attila, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára a következő szavakkal méltatta a Matáv kezdeményezését: "A demokrácia alapja a kultúra, a kultúra alapja a kommunikáció, és ezzel visszatérve a Matáv-hoz: a kortárs képzőművészet nevében érdemes egy főhajtással köszönetet mondani minden ilyen kezdeményezésnek, amely megpróbálja az elmúlt évek ínséges viszonyait kellemesebbé tenni, s a szűkös állami forrásokhoz a maga forintjait hozzátenni az alkotói lehetőségek biztosítására."

A kiállítás lezárását követően megtörtént a közönségszavazatok kiértékelése. A szavazatok alapján a közönségdíjat szobrászat kategóriában Bognár László "Hangszerelem", festészet kategóriában pedig ifj. Durkó Zsolt "Tűzvarázs" című alkotása nyerte el. A Hewlett Packard egy-egy 250 ezer forintos számítástechnikai eszköz vásárlási utalvánnyal, a Matáv pedig ingyenes Internet hozzáférési lehetőséggel köszöni meg a művészek munkáját.

A kiállított alkotások közül a Matáv 28 festményt és 4 kisplasztikát vásárolt meg felújított székházának díszítésére, ezzel is méltán hirdetve elkötelezettségét a kortárs magyar képzőművészet iránt.

A tavaly februárban meghirdetett pályázat és programsorozat újabb bizonyítéka a Matáv felelős társadalmi szerepvállalásának.