Sajtóközlemények

Megállapodás a távmunka fejlesztéséről

Budapest, 1999. november 2.

Harrach Péter szociális miniszter és Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója hétfőn megállapodást írt alá a távmunka lehetőségeinek magyarországi meghonosításáról. A távmunkavégzés egyebek mellett a megváltozott munkaképességű, hátrányos helyzetű, illetve a mobilitásában korlátozott munkavállalók részére nyújthat segítséget a munkahelyteremtés és a munkahelymegőrzés területén.

A megállapodás értelmében a közelmúltban a Matáv és a Szociális és Családügyi Minisztérium közös tulajdonába került Távmunka Kht. legfőbb feladatai a következők: távmunkahelyek feltárása, új munkavégzési formák hazai elterjesztése, munkaközvetítés, munkaerő-kölcsönzés, távmunkahelyek szervezése, távmunka-vállalkozások előkészítése és megvalósítása.
A megállapodás rögzíti, hogy a Távmunka Kht. tapasztalatait a Minisztérium felhasználja a távmunkavégzéssel kapcsolatos jogszabályalkotó tevékenysége során. A MATÁV vállalja, hogy a Távmunka Kht.-t bevonja az új, távközléssel támogatott tartalomszolgáltatási formák kialakításához, alkalmazásához és hazai elterjesztéséhez kapcsolódó feladatok elvégzésébe. A Távmunka Kht. munkájának hatékonysága érdekében lehetővé teszi saját technikai lehetőségének teljes körű igénybevételét és kedvezményes távközlési szolgáltatás-csomagokat ajánl (a szükséges számítógépekkel és szoftverekkel együtt) a "távmunkáltatni" kívánó munkaadók számára.