Sajtóközlemények

Belügyminisztériumi tendert nyert a Matáv

Budapest, 1999. november 4.

A MATÁV nyerte meg a Belügyminisztérium által kiírt tendert, így a vállalat építheti ki az adatátviteli hálózatot a BM szolgáltató központjai és a polgármesteri hivatalokban létesülő okmányirodák között. Jövő év elejétől 152 okmányiroda kezdi meg működését az országban. A MATÁV adatátviteli hálózat létesítésére és szolgáltatás nyújtására kapott megbízást. A vállalat a szolgáltatást meghívásos közbeszerzési pályázaton nyerte el, amelyen a Pantel és a GTS vett még részt.

Az adatátviteli hálózati szolgáltatás nyújtásáról szóló szerződést a Belügyminisztérium részéről Lajtár József közgazdasági helyettes államtitkár, Eiselt György informatikai és távközlési miniszteri biztos és Győri László, az ORFK Híradástechnikai Szolgálatának vezetője, a Matáv részéről Straub Elek elnök-vezérigazgató csütörtökön írták alá a Belügyminisztériumban.

A 152 okmányirodát 1999. december elsejéig helyezik üzembe, és a próbaüzemet december 31-ig végzik el. A budapesti központi BM intézményeket a Matáv budapesti optikai hálózata köti össze egymással. A megyei központok összeköttetését a Matáv többcélú optikai gerinchálózata biztosítja. A hálózat kapacitása az igényeknek megfelelően folyamatosan bővíthető. Az adatátviteli hálózat műszaki állapotát nemcsak a szolgáltató MATÁV, hanem a BM Híradószolgálata is ellenőrizheti a felhasználónál telepítendő hálózatfelügyeleti számítógépes terminálon.

A MATÁV szolgáltatását országosan kiépített menedzselt bérelt vonali (FLEX-COM) hálózatán nyújtja a Belügyminisztériumnak. A FLEX-COM hálózaton már több mint 6000 összeköttetés működik. Köztük vannak országos banki hálózatok és kormányzati intézmények is.