A Matáv megvásárolja a Westel 900 GSM Mobil Távközlési Rt. és a Westel Rádiótelefon Kft. 49-49%-os tulajdonrészét

Budapest, 1999. október 22.

A MATÁV megállapodást kötött a Deutsche Telekommal, melynek értelmében a Matáv opciós jogot szerzett a Westel 900 GSM Mobil Távközlési Rt. és a Westel Rádiótelefon Kft. 49-49%-os tulajdonrészének megvásárlására.

A MediaOne eladja mobilportfóliója egy részét a Deutsche Telekom-nak. A Deutsche Telekom és a MediaOne képviselői tegnap írták alá az erről szóló szerződést, mely magában foglalja a két Westel-cég 49-49%-os tulajdonrészének átruházásáról szóló megállapodást is. A MATÁV és a Deutsche Telekom ugyanakkor megállapodott arról, hogy a Matáv vételi opcióval rendelkezik a két Westel-vállalat részvénycsomagjára, melyekért 885 millió dollárt fizet majd. A MATÁV a 2000. július 1-jét követő 15 hónapos időszakban bármikor megvásárolhatja a két vállalat 49-49%-os tulajdonrészét.

Azon időszakban, amíg a 49-49%-os részvénycsomag a Deutsche Telekom tulajdonában van, a Matáv csaknem teljes működési, vezetési és szavazati kontrollt fog gyakorolni a Westel 900 GSM Mobil Távközlési Rt. és a Westel Rádiótelefon Kft. felett. A megállapodás értelmében a Deutsche Telekom fenntart bizonyos kisebbségi tulajdonosi jogokat. A Deutsche Telekom és a MediaOne közötti szerződés - a különböző hatósági engedélyek függvényében - várhatóan 2000 elején lép életbe.

A magyar hatóságoknak a Matáv és a Deutsche Telekom közötti megállapodást is engedélyezniük kell.

Straub Elek elnök-vezérigazgató a megállapodással kapcsolatban elmondta: "Ez a tranzakció rendkívül előnyös a Matáv számára, a Westel-vállalatok a Matáv legfontosabb leányvállalatai. Ügyfeleink nem fogják érzékelni a tulajdonviszonyok változását, a vállalatok továbbra is önállóan működnek, vezetésükben nem tervezünk változtatást, a tulajdonosi struktúra módosulása nem fogja befolyásolni a cégek működését."