Sajtóközlemények

A Matáv 2000. évi Közgyűlése

Budapest, 2000. április 27.

A MATÁV (NYSE: MTA.N, BÉT: MTAV.BU) 2000. április 27-én megtartotta évi rendes Közgyűlését.

A Közgyűlés meghallgatta és jóváhagyta az Igazgatóság jelentését a Matáv-csoport, valamint a Matáv Rt. üzletpolitikájáról, 1999. évi gazdálkodásáról és vagyoni helyzetének alakulásáról. A nemzetközi számviteli szabályok (IAS) szerint a nyereség 34,8%-kal nőtt 1998-hoz képest, és elérte a 78,6 milliárd forintot. A bevétel 21,0%-kal, 384,9 milliárd forintra emelkedett 1999-ben. A működési eredmény 26,0%-kal nőtt, és elérte a 121,1 milliárd forintot. A beruházások értéke 127,7 milliárd forint volt.

A részvényesek meghallgatták Straub Elek elnök-vezérigazgató értékelését a Matáv 1999-es teljesítményéről. Ebben egyebek mellett elmondta:

"A távközlés, az informatika és a média konvergenciája egyre jelentősebb mértékben befolyásolja az emberek mindennapi életét, és ezek a változások fokozzák a felhasználói igényeket újabb termékek és korszerűbb szolgáltatások iránt. A MATÁV szolgáltatásainak színvonala felveszi a versenyt a nyugat-európai távközlési cégek nívójával. A MATÁV az eddigiekhez hasonlóan vezető szerepet játszik az ország fejlődési ütemének fenntartásában, biztosítva ily módon Magyarország sikerét a kialakuló globális információs társadalom és az Európai Unió jövőbeni tagjaként."

1999-ben is folytatódott a Matáv évek óta töretlen növekedése, amelynek motorja a magasabb vonalsűrűség és az innovatív termékkínálat volt. Tavaly 254 700 új vonalat kapcsoltunk be, így telefonvonalaink száma elérte a 2,9 milliót. Szolgáltatási területünkön a 100 lakosra jutó vezetékes vonalak száma 39-re nőtt. A központok digitalizáltságának aránya elérte a 79%-ot, ami lehetővé tette a szolgáltatásminőség további javítását. Az adatátviteli és üzleti kommunikációs szolgáltatások piacán is fenntartottuk vezető pozíciónkat. A menedzselt bérelt vonali összeköttetések száma 36%-kal, az ISDN csatornák száma 81%-kal nőtt az elmúlt év során, a modemes internet-előfizetők száma pedig 59%-kal gyarapodott.

Másik fő üzletágunkban, a mobil szegmensben ismét nagyszerű eredményeket értünk el. A két Westel cég mobiltelefon-előfizetőinek száma meghaladta a 940 ezer 1999 végén. Kimagasló volt a GSM előfizetők számának növekedése: közel 296 ezer új előfizető választotta a Westel 900 szolgáltatásait, amely azóta túllépte az egymilliós előfizetői létszámot. A Westel 900 az új, harmadik GSM-szolgáltató belépése után is fenntartotta 55%-os GSM-piaci részesedését.

A MATÁV a differenciáltabb árképzés jegyében sikeresen vezetett be több új, az ügyfelek igényeihez igazított díjcsomagot. Az 1999 elejétől alkalmazott másodperc alapú számlázás megteremtette a rugalmasabb tarifák bevezetésének feltételeit, átláthatóbbá és pontosabbá téve a számlázást. A kedvező fogadtatás nyomán a Matáv 2000-ben további díjcsomagokat vezetett be, és újabbak kialakítását is tervezi. Társaságunk 2000-ben újabb fontos lépést tett a magyar távközlési piac teljes liberalizációjára történő felkészülésben a költségalapú árképzés felé való jelentős elmozdulással.

A Közgyűlésen a részvényesek 9 forint egy részvényre jutó osztalékot hagytak jóvá, ami több mint 9,3 milliárd forint kifizetését jelenti az 1999. évi nyereségből. Az osztalék kifizetésének kezdő napja 2000. június 1.

A Közgyűlés módosításokat fogadott el a Társaság Alapszabályában. A módosítások elsősorban a szervezetkorszerűsítéssel összefüggő változások miatt váltak szükségessé.

A részvényesek ezután megválasztották az Igazgatóság és a Felügyelő Bizottság tagjait.

A MATÁV Igazgatóságának tagjai:
Straub Elek, Timothy J. Cawley, Dr. Csányi Sándor, William J. Edwards, Moritz Gerke, Franz X. Hiergeist, Dr. Lajer Zsolt, Dr. Mark von Lillienskiold, Dr. Patai Mihály, Michael Payne, A. Vernon Weaver.

A MATÁV Felügyelő Bizottságának tagjai:
Hans Albert Aukes, Larry Boyle, Dieter Cazzonelli, Dr. Csapodi Csaba, Dr. Pap László, Szabó József , Werner Vanderhaeghe, Varju György, Vermes Péter.

A Közgyűlés kétéves időtartamra a Matáv könyvvizsgálójává választotta a PricewaterhouseCoopers Kft.-t.