Sajtóközlemények

A Matáv 2000. első féléves ereményei

Budapest, 2000. augusztus 14.

A MATÁV (NYSE: MTA.N és BÉT: MTAV.BU), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója ma közzétette 2000. első féléves pénzügyi eredményeit.

A főbb eredmények a következők:

  • A bevételek 17,6%-kal nőttek (14,7% euróban számítva) és 213,8 milliárd forintot tettek ki (830,2 millió euró), szemben az 1999 első félévi 181,7 milliárd forinttal. A bevételnövekedés fő hajtóerői a következők voltak:

  • mobil üzletágunk kimagasló teljesítménye, amellyel 34,7%-os forgalmi bevételnövekedést ért el,

  • a teljes liberalizációt megelőző díjkiegyenlítési folyamat eredményeként jelentősen emelt havi díjak és

  • a bérelt vonali és adatátviteli termékek ugyancsak átlagon felüli, 31,6%-os növekedése, melyek

  • ellensúlyozták a szinten maradó belföldi és a csökkenő nemzetközi forgalmi bevételeket.

  • Az EBITDA (pénzügyi költségek, adófizetés és amortizáció előtti eredmény) 15,7%-kal (euróban 12,8%), 100,3 milliárd forintra (389,4 millió euró) nott az 1999 első félévi 86,7 milliárdról.

  • Az adózott eredmény 14.6%-kal nőtt (euróban 11,7%) és 41,6 milliárd forintot (161,4 millió euró) tett ki a tavalyi év hasonló időszakának 36,3 milliárd forintjával szemben.

  • Az EBITDA ráta és a nyereségráta enyhén csökkent 2000 első félévében a tavalyi év hasonló időszakához képest, aminek oka a mobil szegmens növekvő súlya és az árverseny, amely a versenyhelyzet növekvő intenzitását jelzi a magyar távközlési piacon.

Straub Elek elnök-vezérigazgató így értékelte az eredményeket: "A tőzsdei bevezetés óta most először a Matáv növekedési forrása nem a vállalat hagyományos alaptevékenységébol származik. A MATÁV vezetékes szolgáltatásai már érettebb, pozitív cash flow-t eredményező szakasznál tartanak, de még csak most kezdjük tapasztalni az új, növekvő üzletágak potenciálját, amelyet az izgalmas mobil-, adat- és IP-trendek alapoznak meg. A közeljövő legfőbb növekedési motorja a mobil szegmens marad. Ugyanakkor várakozásaink szerint a csoportszintű eredmény növekedése lassabb lesz 2000 második félévében, mint az elsőben volt. Üzleti tevékenységünkben fontos átmenetnek tartjuk a következő időszakot ahhoz, hogy biztosítani tudjuk mobilpiaci vezető szerepünket és lerakjuk a Matáv sikereinek alapjait az "új gazdaságban" is."

A mobilbevételek 34,7%-os növekedéssel elérték a 49,8 milliárd forintot. A Westel 2000 első félévében folytatta az ügyfélkör erőteljes bővítését. A GSM előfizetők száma éves szinten 69,9%-kal, közel 1,2 millióra nőtt. Ez 41,4%-os ez évi növekedésnek felel meg, ami az előre fizetett szolgáltatások gyors terjedésének tulajdonítható.

Noha 1999 decemberében megjelent a harmadik szolgáltató is, a Westel megőrizte vezető helyét a GSM piacon mintegy 56%-os részesedésével. A magyarországi GSM mobiltelefon-ellátottság 21,2%-os volt 2000 június végén és várakozásaink szerint körülbelül 27%-ra nő az év végéig. A Westel egy előfizetőre jutó átlagos havi forgalma 2000 első félévében is magas, 187 perc maradt, ami csekély mértékben elmarad a tavalyi év hasonló időszakától az előre fizetett szolgáltatások növekvő aránya miatt. Az egy előfizetőre jutó forgalom viszonylag állandó szintje és az alacsonyabb árak együttes eredményeként a Westel egy előfizetőre jutó átlagos havi bevétele 9 562 forintra csökkent a tavalyi év hasonló időszakának 11 265 forintjával szemben.

A vezetékes üzletág 2000 első félévében szerény növekedést mutatott. Noha az előfizetési díjbevétel jelentős, 48,8%-os növekedést hozott a február 1-jén bevezetett csaknem 50%-os előfizetési díjemelés következtében, a belépési díjbevételek jelentős mértékben csökkentek a tavalyi év hasonló időszakához képest az új vonalak alacsonyabb száma és az árcsökkenések miatt. Az analóg vonalak száma több mint 50 000-rel csökkent 2000 első félévében, de ezt ellensúlyozta az ISDN csatornák számának erőteljes növekedése, amelynek nyomán a vezetékes vonalsűrűség elérte a 38,8%-ot. A belföldi forgalmi bevételek éves összehasonlításban változatlanok maradtak. A magasabb havi díjak és a mobilszolgáltatások helyettesítő hatása következtében az analóg vonalak iránti kereslet csökkent, továbbá a Matáv szigorúbb eljárást vezetett be a kétes kintlevőségek kezelésében. Az idei év első félévében a Matáv jelentős haladást ért el az ISDN tömegtermékké fejlesztésében mintegy 67 000 új vonal bekapcsolásával, ami 58,5%-os növekedésnek felel meg az év eleje óta.

A belföldi forgalmi bevételek a tavalyi év első félévi szintjén maradtak és 65,2 milliárd forintot tettek ki. Amíg a fixből mobilba indított hívásokból származó bevételek növekedtek 2000 első félévében a mobil penetráció gyors ütemű bővülése következtében, a helyi és távolsági hívások bevételei csökkentek ugyanezen időszak alatt. Február 1-vel a Matáv helyi hívásainak díját 11%-kal, belföldi távolsági tarifáit pedig 13%-kal csökkentette nominálisan. Ezen felül a május 1. és augusztus 31. között érvényben lévő marketing kampányunk értelmében előfizetőink a kedvezményes időszakban átlagosan 60%-kal olcsóbb percdíjakért bonyolíthatják belföldi távolsági hívásaikat a Matáv szolgáltatási területén. Az összes belföldi percforgalom 12.6%-os növekedése az alacsonyabb tarifák bevételhatását éppen kompenzálta.

A nemzetközi forgalmi bevételeink 2.4%-kal csökkentek 1999 első hat hónapjához képest és 20,4 milliárd forintot tettek ki. A csökkenés elsősorban a nemzetközi tarifák február 1-vel történt átlagosan 12%-kal való mérséklésének és a Matáv szolgáltatási területéről kezdeményezett percforgalom 4,5%-os csökkenésének tudható be.

Az adatátviteli szolgáltatások bevételei átlagon felül, 31,6%-kal növekedtek. Az adatátvitel sikereink fontos forrása, amelyet tovább erősít a folyamatosan bővített IP kapacitásunk. A MATÁVNet, a Matáv piacvezető internetes leányvállalata az elöző év hasonló időszakához képest 97,7%-kal, 70 904-re növelte modemes internet-előfizetőinek számát, ami 47%-os piaci részesedésnek felel meg.

A MATÁV 2000 első félévében is folytatta termékportfóliójának bővítését, miközben különféle marketing akciókkal ösztönözte a meglevő vonalak forgalmát. Számos új díjcsomagot és díjkedvezményt (Kedvenc Ország, Mindenkinek, Hív6, ISDN-Net, Office-Net), valamint új adatátviteli termékeket vezettünk be (MultiLAN, IP VPN). Ezenkívül az ország egész területén lehetővé tettük a hívószámkijelzést, és bevezettük az előrefizetett Barangoló nemzetközi hívókártyát.

Éves szinten a személyi jellegű költségek mindössze 1,9%-kal, 28,6 milliárd forintra nőttek. A szerény növekedés oka, hogy a 2000. április 1-jén bevezetett béremelést, részben ellensúlyozta az átlagos létszám 8,8%-os csökkentése, illetve a szociális kiadások csökkenése, amelynek fő oka a nyugdíjasok juttatásaira képzett céltartalék részleges feloldása. Ez utóbbi intézkedés alapja a kötelezettségek újraértékelése volt a szakszervezetekkel történt legutóbbi kedvező tárgyalások fényében. 2000. június végén az egy alkalmazottra jutó vezetékes vonalszám 257 volt, ami túlszárnyalja a 2000 végére célul kitűzött 250-es értéket.

Az idei év igen fontos változásokat hozott a Matáv tulajdonosi szerkezetében. A Deutsche Telekom teljes irányítást szerzett a MagyarComban, az SBC-vel létrehozott vegyes holding vállalatban, amely jelenleg 59,49%-os részesedéssel rendelkezik a Matáv-ban. Mivel a magyar távközlési piac várhatóan mintegy másfél év múlva teljesen liberalizálttá válik, a Matáv erőteljesebben fog támaszkodni a Deutsche Telekom szakértelmére, kapacitására és erőforrásaira.

A MATÁV Rt. fontosabb részvényesei a 2000. június 30.-i állapot szerint: Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium (az Arany Részvény birtokosa); MagyarCom, a Deutsche Telekom AG és az SBC tulajdona (59,49%); míg a részvények 40,51%-a nyilvános forgalomban van.

A MATÁV első féléves részletes gyorsjelentése a Matáv web-oldalán is olvasható: http://www.matav.hu/vilag/befektetoknek/index.html