A Gazdasági Versenyhivatal döntése a MediaOne - Deutsche Telekom - Matáv tranzakcióról

Budapest, 2000. február 28.

A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa ma döntött arról, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén a Deutsche Telekom 49%-os tulajdonosi részesedést, a Matáv pedig irányítási jogot szerezhet a Westel társaságokban.

A MATÁV örül a Gazdasági Versenyhivatal döntésének. A részvénytársaság elfogadja és teljesíti azokat a követelményeket, amelyeket a Gazdasági Versenyhivatal vele szemben támaszt. A MATÁV örvendetesnek tartja, hogy Magyarországon is megindult az a folyamat, amely a világ távközlési piacára jellemző: az egyesülések és fúziók időszaka.

A Deutsche Telekom megvásárolta a MediaOne-tól a két Westel cég 49-49%-os részvénycsomagját. A MATÁV 1999 októberében megállapodást kötött a Deutsche Telekommal, amelynek értelmében a Matáv opciós jogot szerzett a Westel 900 GSM Mobil Távközlési Rt. és a Westel Rádiótelefon Kft. 49-49%-os tulajdonrészének megvásárlására. A MATÁV a 2000. július 1-jét követő 15 hónapos időszakban bármikor megvásárolhatja a két vállalat 49-49%-os tulajdonrészét 885 millió dolláros, rögzített áron. A MATÁV ugyanakkor - a Deutsche Telekommal kötött képviseleti megállapodás révén - már a Deutsche Telekom tulajdonszerzésével egyidejűleg egyedüli irányítási jogokat szerez a Westel társaságok felett.