Sajtóközlemények

Dátumváltás: a Matáv sikeresen vette az akadályt

Budapest, 2000. január 3.

Zavarmentes volt a 2000. évi dátumváltás a Matáv távközlési szolgáltatásaiban, hálózataiban és támogató rendszereiben. A MATÁV hálózatai sikeresen kezelték a szilveszteri csúcsforgalmat is.

A "szilveszteri bumm" néven is ismert forgalmi csúcs ezúttal lényegesen kevesebb bosszúságot okozott a telefonálóknak. A MATÁV távközlési hálózatán - a várakozásoknak megfelelően - az új esztendő első órájában ezúttal kiugróan nagy volt a forgalom, az elmúlt évben létrehozott korszerű hálózatirányító rendszer azonban ezt eredményesen kezelte, így kevés volt a sikertelen hívás. A MATÁV hálózatából kimenő hívásokat számos esetben a fogadó bel- és külföldi hálózatok rendkívüli túlterheltsége miatt nem lehetett azonnal kapcsolni. Az országos helyzet mintegy másfél óra elteltével visszaállt a szokásos szintre.

A MATÁV már 1999 őszén befejezte rendszerei felkészítését a dátumváltási probléma megoldására. Az új év első napjai bizonyították, hogy ez a munka sikeres volt. A társaság az évszámváltás időszakában megerősített ügyeleti szolgálatot működtetett. A MATÁV irányítóközpontjában döntési hatáskörrel rendelkező vezetők tartottak ügyeletet szilveszter éjszakáján is. Az irányítóközpont közvetlen kapcsolatban állt más hasonló bel- és külföldi központokkal.