Sajtóközlemények

Inter-Carrier Billing System (ICBS) Új elszámolási rendszer a Matáv és a hazai távközlési szolgáltatók között

Budapest, 2000. július 12.

A jelenlegi, hatóságilag szabályozott környezetben a Matáv összekapcsolási partnereivel (mobil szolgáltatók, helyi koncessziós társaságok /LTO-k/, személyhívó szolgáltatók, emelt díjas /Audiotext/ szolgáltatók) társszolgáltatói elszámolási tevékenységet folytat. A jelentős pénzügyi forgalom egy korszerű, megbízhatóan működő társszolgáltatói elszámolási rendszer kidolgozását indokolja. A Compaq által szállított új rendszer - az Inter Carrier Billing System - feladata a Matáv nagykereskedelmi és összekapcsolási termékei, szolgáltatásai díjtételeinek elszámolása.

A távközlési piac teljes liberalizációjáig érvényben lévő koncessziós jog biztosítja a Matáv számára, hogy a társszolgáltatók ügyfelei részére a belföldi és a nemzetközi távhívást kizárólagos joggal nyújtsa. A távhívó szolgáltatások nyújtásakor a nem MATÁV-os ügyfelek is igénybe veszik a Matáv hálózatát. Ezen hálózat használati díjainak elszámolása a társszolgáltatói elszámolási rendszerben történik. A jelenlegi rendszer éves szinten 40-50 Mrd Ft elszámolását végzi.

A távközlési piac liberalizációjával új piaci környezet jön létre, amelyben megváltozik a hatósági szabályozás, valamint új piaci szereplők és új típusú szolgáltatások megjelenése várható. A jelenlegi elszámolási rendszer nem lenne képes megfelelni az új piaci követelményeknek, ezért a Matáv úgy döntött, hogy egy, olyan rendszerre tér át, mely a nyugat-európai liberalizált piacon már évek óta működik.

A MATÁV 2000. május 11-én kötött megállapodást a Compaq-kal az új elszámolási rendszer szállításáról. A Compaq Computer Hungary az angliai Intec cég kulcsrakész rendszerét (InterconnecT) építi be a Matáv rendszerébe. Az új elszámolási rendszer, az Inter Carrier Billing System feladata lesz a Matáv nagykereskedelmi (wholesale) és összekapcsolási termékei, valamint összekapcsolási szolgáltatásai forgalmi díjtételeinek elszámolása. A megvalósítás május végén kezdődött és 2001. február végén fejezodik be, így a távközlési piac a tervezettnél korábbi liberalizációja esetén is már az új, működőképes rendszer végezheti a Matáv és a társszolgáltatók közti elszámolást.

Az új rendszer nagy előnye, hogy a Matáv áttér a korábbi havonta összesített (statisztikai-alapú) forgalmi elszámolásról a tételes, hívásonkénti (hívásrekord szintű) elszámolásra, melynek révén a Matáv és a társszolgáltatók közöttiadategyeztetéskor az eltérés egy százalék alá szorítható. Ennek köszönhetoen a társszolgáltatói elszámolásból adódó bevételek, illetve kifizetések kontrollja maximálisan biztosítható. Az ICBS másik elonye, hogy hatékonyabb munkavégzést biztosít, s a társszolgáltatók számának várható növekedése ellenére az elszámolás a dolgozók létszámának növelése nélkül megoldható.

MATÁVcom - Compaq együttműködési megállapodás >>