Sajtóközlemények

A Matáv felkészülése a piaci liberalizációra: a belföldi társszolgáltatói üzletág szervezetfejlesztése

Budapest, 2000. június 16.

A MATÁV piaci liberalizációra való felkészülésének jegyében egy éve indult el a Wholesale nevű projekt, mely a Matáv nagykereskedelmi (wholesale) piacra való belépését készítette elő. Ennek eredményeképp megvalósult a Matáv belföldi társszolgáltatói üzletágának szervezetfejlesztése is. Az üzletág 2000. január 15-én egykapus nagykereskedelmi értékesítési csatornává alakult át, azaz a belföldi társszolgáltatói üzletág végzi a wholesale-partnerek kis- és nagykereskedelmi távközlési szolgáltatásokkal való kiszolgálását, beleértve a beszerzési és értékesítési tevékenységet is.

A nagykereskedelmi tevékenység - mely során a vállalkozások saját konkurensüket is kiszolgálják nagykereskedelmi termékekkel - csupán a távközlési iparágban számít újdonságnak, más területeken (például autógyártás) teljesen megszokott üzleti viselkedés. A távközlési piacra érvényes nagykereskedelmi (wholesale) tevékenység definíciója a Matáv megfogalmazásában: "A távközlési szolgáltatók főtevékenységként, üzleti alapon távközlési szolgáltatásokat értékesítenek más távközlési szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások számára."

A MATÁV fontos üzleti partnereinek tekinti a nagykereskedelmi ügyfeleit, ezért hatékonyabb ellátásuk érdekében újragondolta az ügyfélkiszolgálás folyamatait. Korábban a Matáv a koncesszióval rendelkező wholesale-partnereket (korábbi megfogalmazás alapján: a társszolgáltatókat) kétkapusan szolgálta ki: a kiskereskedelmi szolgáltatásokat a Matáv üzleti kommunikációs üzletága, míg a hatósági áras szolgáltatásokat a Matáv belföldi társszolgáltatói üzletága nyújtotta. A koncesszióval nem rendelkező partnereket csak az üzleti kommunikációs üzletág szolgálta ki. Potenciális érdekellentét forrása volt, hogy az üzleti kommunikációs üzletágnak saját konkurenseit kellett kiszolgálnia.

A jövőben a Matáv a nagykereskedelmi partnereit egykapusan, a belföldi társszolgáltatói üzletágon keresztül szolgálja ki, tehát a belföldi társszolgáltatói üzletág végzi a partnerek kis- és nagykereskedelmi távközlési szolgáltatásokkal való ellátását, beleértve a beszerzési és értékesítési tevékenységet. Az egykapus kapcsolattartás érdekében a wholesale-ügyfeleket dedikált ügyfélmenedzserek szolgálják ki, akiket értékesítéstámogató és műszaki támogató menedzserek segítenek munkájukban.

A szervezetfejlesztéssel, valamint az egykapus kiszolgálás bevezetésével javul az ügyfélkiszolgálás hatékonysága, megszűnik a fentiekben vázolt érdekellentét, továbbá a Matáv biztosítani tudja, hogy a nagykereskedelmi partneri körbe tartozó leányvállalatait a többi partnerrel egyenlő elbánásban részesítse.